Nederlander is slimme spaarder

0

Nergens in Europa is de waarde van het vermogen de afgelopen 15 jaar zo hard gestegen als in Nederland. Dat komt vooral omdat de Nederlander een ‘slimme spaarder’ is, blijkt uit onderzoek van kredietverzekeraar Euler Hermes naar Europees spaargedrag.

Uit het onderzoek blijkt dat het gemiddelde spaartegoed van sparen en beleggen in Nederland niet alleen het hoogst is maar ook het meest gestegen in de afgelopen 15 jaar. Met 142.560 euro steken we met kop en schouders boven de rest uit in Europa. Op nummer 2 en 3 staan België en Ierland met respectievelijk 106.790 euro en 78.790 euro. In Nederland steeg het gemiddelde spaartegoed in die periode met ongeveer 70.000 euro.

Nieuw spaargeld

Om te beoordelen hoe slim er wordt gespaard keken de onderzoekers naar de yield. Dat is kortgezegd het percentage dat het rendement op sparen en beleggen uitdrukt. Johan Geeroms, Hoofd Risk Underwriting Euler Hermes Nederland: “Op basis daarvan kun je zeggen dat de Duitsers de minst slimme beleggers zijn. Van alle Europeanen zijn zij de meest traditionele spaarders. Ze nemen het minste risico. Om hun spaartegoed op peil te houden zetten zij relatief gezien het meeste spaargeld opzij. In Ierland is het andersom en komt de stijging van het spaartegoed voor 90% uit rendement op sparen en beleggen, terwijl dat in Duitsland maar 7% is.”

Ieren sparen risicovol

De Ieren lopen met deze percentages ook het meeste risico van alle Europeanen. Gaat het mis op de beurs of de woningmarkt dan krijgen zij de hardste klappen. Nederlanders doen dat volgens het onderzoek uitgebalanceerder. Gemiddeld steeg het spaartegoed in ons land door 28% vers spaargeld en 72% vanuit rendement. Geeroms: “Kijken we naar het absolute spaartegoed uitgedrukt in euro’s dan staan we per hoofd van de bevolking majestueus bovenaan.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.