‘Nederland wordt centrum financiële handel’

0

De AFM denkt dat na de brexit Nederland het centrum voor financiële handelsinfrastructuur van de Europese Unie (EU) wordt. Hierdoor zal het takenpakket van de toezichthouder fors groeien, meent bestuursvoorzitter Merel van Vroonhoven.

Dit en veel meer over de ontwikkelingen en risico’s rondom brexit staat beschreven in het AFM Trendzicht 2019. Daarin signaleert de AFM belangrijke trends en bijbehorende risico’s in de financiële sector. Trendzicht bevat ook een verkenning van de voortschrijdende digitalisering van financiële dienstverlening en de rol van de financiële sector in de transitie naar een duurzame samenleving en economie.

Onzekerheid

Volgens de AFM is brexit de grootste bron van politieke onzekerheid voor de financiële sector in Europa. Op dit moment is een brexit zonder nadere afspraken nog steeds denkbaar. Omdat dit tot een reeks acute en mogelijk ingrijpende transitierisico’s zou leiden, roept toezichthouder ondernemingen op zich hierop voor te bereiden. Ondertussen voltrekt zich een stille, maar impactvolle omwenteling op de Europese kapitaalmarkten. Met name veel handelsplatformen vragen een vergunning aan bij de AFM. Nederland wordt zo het centrum voor financiële handelsinfrastructuur van de EU.

Nauw verweven

Een harde brexit op 29 maart 2019 zal disruptieve gevolgen hebben voor de financiële sector, meent de toezichthouder. De kapitaalmarkten van de EU en het Verenigd Koninkrijk (VK) zijn nauw met elkaar verweven en veel Europese ondernemingen en consumenten zijn voor hun financiële dienstverlening afhankelijk van de financiële sector in het VK. Bij een harde brexit verliezen partijen uit het VK abrupt hun markttoegang tot de EU en vice versa. Dat leidt tot ernstige verstoringen van het effectenverkeer en een inperking van grensoverschrijdende dienstverlening. Daarom roept de AFM partijen op om zich hierop voor te bereiden.

Onzichtbaar

Terwijl in brexit-onderhandelingen grens- en douanevraagstukken het meest in het oog springen, vindt er momenteel een vrij onzichtbare omwenteling in de Europese kapitaalmarkten plaats. De financiële handelsinfrastructuur, met name aandelen- en obligatieplatforms, verplaatst zich naar Nederland. Banken vestigen zich op het Europese vasteland veelal in Frankfurt en Parijs. Vermogensbeheerders verplaatsen Europese activiteiten naar Luxemburg en Dublin.

Centrum

De AFM voerde meer dan 150 gesprekken met partijen die belangstelling hebben voor een vergunning. “Wij gaan ervan uit dat tussen de 30 en 40% van de Europese handel in financiële instrumenten zich in Nederland vestigt. Daarmee wordt Nederland binnen de EU27 het centrum voor de financiële handel’, stelt Van Vroonhoven. “De komst van deze partijen zal ook een aanzuigende werking hebben op andere dienstverlenende bedrijven. Bovendien versterkt het de toegang voor Nederlandse pensioenfondsen en andere vermogensbeheerders tot de kapitaalmarkt.”

Gevolgen voor toezicht

De migratie van een belangrijk deel van de handelsinfrastructuur naar Nederlandse bodem biedt ook goede waarborgen voor eenduidig en effectief toezicht en hoge standaarden voor governance en bescherming van beleggers. Van Vroonhoven: “Het betekent wel een uitbreiding van taken van de AFM. Investeringen in extra capaciteit, kennis en ondersteunende diensten zoals het verwerken van transactiedata, zijn nodig.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.