Nederland telt 142.900 miljoenenwoningen

0

Een jaar geleden rapporteerde Calcasa over de grootste stijging van het aantal miljoenenwoningen ooit. Nu blijkt die stijging slechts een opmaat te zijn geweest voor het afgelopen jaar. In 2021 steeg het aantal miljoenenwoningen met maar liefs 69% naar ruim 142.900.

Volgens het Calsasa overzicht is hierdoor inmiddels meer dan 3% van de Nederlandse koopwoningvoorraad een miljoenenwoning. Eind 2020 was dit nog geen 2%. De Konijnenlaan in Wassenaar was voor het vierde jaar op rij de duurste straat van Nederland.

Exponentiële groei

De huizenprijzen zijn in acht jaar tijd met ongeveer 93% gestegen. Het aantal miljoenenwoningen is hierdoor in deze periode eveneens jaarlijks toegenomen. Waren er eind 2013 nog 14.360 woningen met een waarde van boven het miljoen, eind 2021 was dit bijna met een factor tien toegenomen tot ruim 142.900 woningen. De stijging van 69% in het afgelopen jaar is de grootste sinds Calcasa onderzoek doet naar miljoenenwoningen.

Ontwikkeling in 2021

Van de grote steden telt Amsterdam 18.550 woningen met een waarde boven het miljoen. De Keizersgracht is de straat met de meeste miljoenenwoningen in Nederland. Hier staan maar liefst 583 miljoenenwoningen. Den Haag volgt de hoofdstad op gepaste afstand met 9.300 miljoenenwoningen, gevolgd door Rotterdam (4.050) en Utrecht (3.800). Met name Utrecht en Den Haag hebben daarin een grote verandering ondergaan. In deze twee steden steeg het aantal miljoenenwoningen met respectievelijk 98% en 77%.

Woonplaatsen met de grootste stijging van het aantal miljoenenwoningen bevinden zich voornamelijk buiten de Randstad. Van de woonplaatsen met minimaal 500 miljoenenwoningen voert Groningen deze lijst met een ruime verdubbeling aan. Arnhem, Apeldoorn, Almere, Zwolle en Houten zijn de andere woonplaatsen waar het aantal miljoenenwoningen meer dan verdubbeld is.

Bloemendaal en Aerdenhout zijn de enige twee woonplaatsen waar meer dan duizend miljoenenwoningen staan en waar meer dan de helft van de huizen een miljoenenwoning is. In Bloemendaal is 59% van de woningen een miljoenwoning, in Aerdenhout is dit 74%.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.