Nederland land met meeste hypotheken binnen de EU

0

In de CBS-publicatie ‘Nederland langs de Europese meetlat 2019’ wordt beschreven hoe Nederland presteert in verhouding tot andere landen in Europa. De publicatie vergelijkt economische en maatschappelijke cijfers en feiten over Nederland met die van andere EU-landen.

In vergelijking met andere landen van de Europese Unie zijn de prijzen van nieuwbouwwoningen in Nederland het afgelopen jaar flink gestegen. Ook blijkt dat Nederland de meeste hypotheken telt binnen de EU.

Oplopende huizenprijzen

De verkoopprijs van een Nederlandse nieuwbouwwoning nam in 2018 met 13% toe. Alleen in Slovenië stegen de prijzen meer. De huizenprijzen in Nederland en Europa kenden een grillig verloop in de afgelopen tien jaar. De financiële crisis van 2008 dreunde nog lang na op de Nederlandse huizenmarkt. Na een daling tot 20% in de jaren 2012–2013 liepen de huizenprijzen ook weer relatief snel op in Nederland. In 2018 ligt de huizenprijsindex Nederland nu ruim 4% hoger dan in 2008. In de Europese Unie ligt de verkoopprijs van een koopwoning gemiddeld 12% hoger dan in 2008, maar er zijn grote verschillen zichtbaar. Sommige landen kenden niet of nauwelijks een daling en daar liepen de verkoopprijzen van koopwoningen gestaag op. Zweden zag de grootste prijsstijging in die periode, met ruim 70%. In elf landen liggen de prijzen in 2018 echter lager dan voor de crisis. In Spanje liggen de prijzen met ruim 19% het verst onder het niveau van 2008.

CBS

Nederlanders lenen het meest voor hun koopwoning

In Nederland heeft bijna 70% van de bevolking een eigen woning. Daarmee staat Nederland binnen de Europese Unie evenwel onderin de ranglijst. Vooral in de voormalige Oostbloklanden is het eigenwoningbezit relatief hoog. In de (grotere) West-Europese landen is het woningbezit juist relatief laag. In geen enkel land zijn zoveel woningeigenaren die een hypotheek of lening hebben voor die woning als in Nederland. In Zweden en Denemarken zijn er ook relatief veel huizenbezitters met een hypotheek. In de meeste andere landen van de Europese Unie is het aantal met hypotheek belaste woningen relatief half zo groot als in Nederland. In Roemenië hebben bijna alle huishoudens een eigen woning, en veruit het grootste deel van die woningen is leningvrij.

CBS

Lees hier het volledige rapport van het CBS.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Avatar