‘Nederland kiest energiebesparing boven luchtkwaliteit in huis’

0

Negen op de tien Nederlanders met een koopwoning is gemotiveerder om energie te besparen dan voorheen. Bijna de helft (48%) van de huiseigenaren is ook actief bezig met het verduurzamen van hun huis, zo blijkt uit onderzoek van Nationale-Nederlanden Bank.

Isoleren staat stipt op één als belangrijkste verduurzamingsmaatregel. Hierbij houdt ruim een kwart (27%) echter niet bewust rekening met de gevolgen van isolatiemaatregelen voor de luchtkwaliteit in huis. Sterker nog, veel huiseigenaren (52%) houden ramen en ventilatieroosters vaker dicht om energie te besparen, wat kan leiden tot ongezonde lucht in huis. “Met de stijgende energieprijzen en klimaatverandering is het logisch dat Nederlanders meer bezig zijn met verduurzaming. Het is verstandig om hierbij ook het binnenklimaat mee te nemen”, aldus Sitske Mauritsz (foto), directeur Hypotheken van NN Bank.

Duurzaam en Gezond wonen

Mauritsz: “Het is goed nieuws dat we meer bezig zijn met verduurzaming en energiebesparing. Door hierbij rekening te houden met gezonde lucht in huis, kan je direct twee vliegen in één klap slaan. Daarom hebben we samen met partners als Longfonds en Gezond Binnen het platform Duurzaam en Gezond wonen gelanceerd. Met een speciale check ontdek je eenvoudig hoe energiezuinig je woning is en hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit in en om je huis. De check is al door 40.000 mensen ingevuld, een goede stap richting meer bewustzijn. Op het platform vind je praktische informatie en tips hoe je duurzamer kunt wonen én kunt zorgen voor een beter binnenklimaat.”

Energie besparen

“Energiebesparing, verduurzaming en een gezonde luchtkwaliteit kunnen zeker hand in hand gaan” zegt Mauritsz. “Zo is koken op inductie niet alleen duurzaam; er komen ook minder schadelijke stoffen vrij vergeleken met koken op gas. Bijna de helft (49%) van de huiseigenaren geeft aan al op inductie te koken. Ook zet ruim negen op de tien Nederlanders (92%) de verwarming lager. Belangrijk daarbij is dat de temperatuur in huis niet onder de 15°C komt, want dan kan condensatie en schimmelvorming ontstaan. Andere populaire manieren om energie te besparen zijn: minder lang (warm) douchen (87%) en tochtstrips bij deuren en ramen (73%).”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.