Nederland had waanzinnig hypotheeksysteem

0

De schuldencrisis is nog verre van voorbij. Dat zegt Willem Buiter, hoofdeconoom van Citigroup, in een interview met het FD. Het kan best zijn dat er ook moet worden afgeschreven op Nederlandse hypotheken, zo meent hij. Volgens Buiter heeft Nederland “het meest waanzinnige systeem van hypotheekfinanciering gehad in het universum”.

“Wat betreft de economische argumenten zal het reduceren van de hypotheekschuld ook moeilijk te weerstaan zijn. Nu al staan 800.000 huishoudens onder water met hun hypotheek. Als de prijzen nog eens met 20% dalen, zijn dat er een miljoen”, aldus Buiter.

“Dat je een dertigjarige aflossingsvrije hypotheek kon nemen met volledige renteaftrek, en tegen je marginale belastingtarief, terwijl je op een aparte spaarrekening belastingvrij geld spaart om de hoofdsom af te lossen, is een dubbele aftrekbaarheid. Dat is huishoudens vragen om zich vol te stoppen met schuld. Het is crimineel, zeker bij hypotheken voor huishoudens. Want die zijn in veel gevallen juist voor mensen die bij wijze van spreken net hun tien vingers kunnen tellen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.