Nederland digitaal koploper in EU

0

Van alle Nederlanders maakt 94% gebruik van het internet. Eenzelfde percentage gebruikt internetbankieren en meer dan 84% heeft in 2018 online gewinkeld. Dat is een van de hoogste percentages in de EU. Via een online marktplaats heeft 37% wel eens iets verkocht. Daarmee zijn we koploper in de EU.

Dat blijkt uit de jaarlijkse Digital Economy and Society Index (DESI) van de EU. Deze index rangschikt de kwaliteit van de digitale infrastructuur, het gebruik van digitale toepassingen door en online vaardigheden van de inwoners, de mate en wijze waarop het bedrijfsleven digitaal actief is en de online dienstverlening door de overheid zelf. Nederland staat voor het eerst in de top-3 landen in Europa als het gaat om de kracht van de digitale economie.

MKB moet digitaliseren

Het Nederlandse bedrijfsleven maakt al relatief veel gebruik van sociale media en van elektronische tags voor onder andere voorraadbeheer, toegang en mobiel betalen. Binnen het MKB liggen zowel online verkoop als de daaruit behaalde omzet echter onder het EU-gemiddelde. 17% van de meer dan één miljoen MKB-ondernemingen biedt via het internet producten en diensten aan (tegen 15% in 2018), goed voor 10% van de omzet. Daarmee staat Nederland op de vijftiende plaats in de EU.

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat: “De snelle mondiale digitalisering vraagt nu om actie om te zorgen dat ons bedrijfsleven banen en inkomsten kan vasthouden en consumenten digitaal vaardig blijven.”

NL heeft snelste internet

Nederland is opnieuw de Europese nummer één als het gaat om de beschikbaarheid van zowel vaste breedbandnetten als mobiele netwerken (4G) voor internet, tv en telefonie. Bijna 100% van de huishoudens heeft volgens het onderzoek toegang tot vast internet. Nederland heeft momenteel tevens het snelste mobiele internet in Europa.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.