‘Nauwelijks polissen meer voor mensen met grote zorgbehoeften’

0

Vergelijkingssite Zeker.com signaleert dat er de afgelopen jaren steeds minder zorgpolissen beschikbaar zijn voor mensen met veel zorgbehoeften. Bovendien zijn de premies fors gestegen.

De keuze uit polissen met ruime dekkingen voor onder andere tandartskosten en alternatieve geneeswijzen wordt steeds geringer, constateert de vergelijkingssite. Ook voor wie veel behandelingen fysiotherapie nodig heeft, heeft komend jaar nauwelijks keus meer. Waren er in 2016 nog tien polissen met een onbeperkte vergoeding. In 2022 is er nog maar één polis die online afgesloten kan worden. Bovendien is de premie fors gestegen. In 2016 was de gemiddelde premie 80,63 euro per maand en in 2022 is dat 127,42 euro per maand. Een verschil van ruim 560 euro per jaar.

Ook Nederlanders die per jaar een vergoeding van 1.000 euro of meer voor tandartskosten willen, hebben steeds minder keus. Zeker.com rekende uit dat het aantal polissen in drie jaar tijd met 32% is gedaald. Bovendien is de gemiddelde premie in drie jaar tijd met 10 euro per maand gestegen.

Verzekerden die baat hebben bij alternatieve zorg kunnen ook uit steeds minder zorgpolissen kiezen. Waren er in 2017 nog zeven pakketten met een vergoeding voor alternatieve zorg van 1.000 euro of meer. Zijn er in 2022 nog maar drie overgebleven. Bovendien wordt er bij alternatieve zorg maar een deel van de rekening vergoed. Het overige deel moet de verzekerde alsnog uit eigen zak betalen.

Zorg onbetaalbaar

Zorg is voor veel Nederlanders onbetaalbaar geworden, vindt Femke Koning van Zeker.com. “Niet alleen wordt de premie ieder jaar hoger, ook de behandelingen en medicijnen worden duurder. Mensen die de pech hebben en veel zorg nodig hebben, of dat nou de tandarts, chiropractor of fysiotherapeut is, zijn ieder jaar meer geld kwijt. Tot een punt dat het echt niet meer op te brengen is. De overheid moet hier nodig iets aan doen, anders zijn er over een paar jaar helemaal geen pakketten meer voor mensen met grote zorgbehoeften.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.