Natuurlijke bevolkingsgroei Nederland

0

In vergelijking met andere EU-landen is een groot deel van de groei van de Nederlandse bevolking het gevolg van natuurlijke aanwas. Dit saldo van geboorte en sterfte was tussen 2000 en 2015 goed voor 72% van de bevolkingsgroei.

In totaal nam de Nederlandse bevolking in die periode met 6,5% toe, blijkt uit een onderzoek van het CBS voor de Europadag. EU-landen vieren deze dag sinds 1985 op 9 mei.

Hoger migratiesaldo

Migratie speelde in Nederland tussen 2000 en 2015 een relatief kleine rol, in tegenstelling tot de periode daarna. In 2015 was het geboorteoverschot bijvoorbeeld erg laag, terwijl het migratiesaldo juist hoog was. Daardoor kwam het migratiesaldo in dat jaar hoger uit dan het geboortesaldo.

Vertrekoverschot

Ondanks het dalende aantal geboorten krijgen Nederlandse vrouwen nog relatief veel kinderen vergeleken met vrouwen in andere EU-landen. Daarnaast kende Nederland in de periode van 2003 tot 2007 een vertrekoverschot: er gingen meer emigranten weg dan dat er immigranten bij kwamen. De laatste jaren is het emigratiecijfer vrijwel gelijk gebleven.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.