Naturaverzekering wint steeds meer terrein

0

Steeds meer mensen kiezen voor hun zorgverzekering voor een natura- en niet voor restitutiepolis. Dat concludeert Independer na onderzoek van de eerste maand van het ‘overstapseizoen’, dat op 12 november begon.

De vergelijkingssite vergeleek de keuzes die consumenten op zijn website maakten met de eerste overstapmaand van vorige jaren. Aalt van Bokhorst, zorgverzekeringsexpert bij Independer: “Opvallend is dat met het toenemende premieverschil tussen natura – en restitutiepolissen, een recordpercentage van 80% nu kiest voor een naturaverzekering. Dat is een stijging van 10% ten opzichte van de eerste overstapmaand in 2017. Dat is bovenop de stijging van 8% die vorig jaar al plaatsvond. Hiermee verliest de – meestal duurdere – restitutieverzekering (vrije zorgkeuze) – opnieuw marktaandeel. In 2016 koos nog ruim 23% voor restitutie. Momenteel is dat nog maar bij 10,6% van de overstappers het geval. Tegelijkertijd groeit ook jaar op jaar het gemiddeld premieverschil tussen restitutie- en naturapolissen. In 2014 was het gemiddeld verschil nog 3,7%, vorig jaar ging het om 6,7% en dit jaar ligt het op 8,2%.”

Prijs

Van Bokhorst: “De prijs kan een reden zijn waarom meer mensen voor natura kiezen. We zien daarnaast ook dat de meeste naturapolissen dekking bieden voor alle ziekenhuizen. Op dit vlak zijn er dus qua vrijheid in zorgkeuze nauwelijks verschillen tussen restitutie en natura. Misschien weten steeds meer consumenten dit en kiezen ze daarom voor de goedkopere naturapolis.”

Eigen risico

De keuze voor een maximaal verhoogd eigen risico (885 euro) daalde licht, van bijna 29% in 2017 tot bijna 27% dit jaar. De leeftijdsgroep 25-34 jaar kiest met 32% het meest voor de volledige verhoging. Opvallend is dat mannen vaker kiezen voor het hoogste eigen risico dan vrouwen. Mannen kiezen hier in ruim 32% van de gevallen voor, vrouwen in 21%.

bijna 28.

Aanvullende verzekering

Het merendeel (bijna 67%) van de overstappers kiest naast de verplichte basisverzekering ook voor een aanvullende verzekering.

Nooit meer financieel nieuws missen? Kies welk platform het best bij u past en volg InFinance op:
FacebookTwitter en/of LinkedIn

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.