Nationale Waarborg ontwikkelt verzekerde bankgarantie nieuwbouw

0

Nationale Waarborg sluit 2021 af met een marktaandeel gestelde bankgaranties van bijna 25 procent. Vooral het aandeel bankgaranties voor woonpanden boven een miljoen euro is flink gestegen. Het percentage gestelde bankgaranties mét verzekering laat bij Nationale Waarborg een mooie stijging zien.

Het percentage gestelde bankgaranties mét verzekering, over het totaal door Nationale Waarborg gestelde bankgaranties, is in 2021 gestegen naar 18,5%. Als na het verlopen van de ontbindende voorwaarden de koop om redenen als overlijden, ernstige ziekten, arbeidsongeschiktheid, onvrijwillige werkloosheid of echtscheiding niet doorgaat en de bankgarantie ingeroepen wordt, dekt de verzekering het volledige garantiebedrag.

De verzekerde bankgarantie wordt deze maand aangepast. Voorheen was het alleen mogelijk een verzekerde bankgarantie aan te vragen voor bestaande bouw. Binnenkort is het mogelijk een verzekerde bankgarantie voor nieuwbouw aan te vragen bij Nationale Waarborg. Tevens is op deze productgroep de leeftijdsgrens van 65 jaar komen te vervallen.

Garantiebedrag fors omhoog

Het aandeel bankgaranties met een garantiebedrag boven 100.000 euro tikt bij Nationale Waarborg in 2021 bijna de 1 procent aan. In 2020 kwam dit percentage nog amper in de buurt van de 0,5 procent. Het gemiddelde garantiebedrag steeg – met uitzondering van september – elke maand. In januari bedroeg het gemiddelde garantiebedrag 38.041 euro, in december was dit opgeklommen naar 45.824 euro. Het gemiddelde garantiebedrag over heel 2021 komt uit op 41.464 euro. Dat is een stijging van 15,5 procent ten opzichte van het jaar 2020. Ruim 85% van de aanvragers koos er in 2021 voor om de aanvraag bankgarantie digitaal te ondertekenen.

Het marktaandeel van 25 procent dat Nationale Waarborg claimt, is een afgeleide van de totale hypotheekmarkt, betreffende het aantal aankoopacties, exclusief oversluitingen en overige aanpassingen aan bestaande hypotheken.

Aan het begin van 2021 was de aankoop van een woonpand met de waarde van 1 miljoen euro of hoger nog een uitzondering, schrijft Nationale Waarborg in het eindejaar bericht. “Door de overspannen huizenmarkt is dit veel meer een onderwerp geworden. Dat dit zo is lezen we in de media en in de diverse vakrapportages, maar wij vinden het ook terug in onze eigen boeken. De stijging van het garantiebedrag boven 100.000 euro is in de afgelopen vijf jaar goed te zien. Een bankgarantie boven 1 miljoen euro krijgt bij ons bijzondere aandacht. Op acceptatiegebied wordt hierbij altijd volgens een vier-ogenprincipe naar de aanvraag gekeken.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.