Nationale-Nederlanden wint PensioenWegwijzer 2022

0

Voor de achtste keer is de PensioenWegwijzer uitgereikt aan een organisatie uit de financiële sector met het meest innovatieve praktijkvoorbeeld om pensioenkeuzes makkelijker te maken. De prijs werd door de jury namens platform Wijzer in geldzaken uitgereikt aan Nationale-Nederlanden.

Dennis Masselink en Ellen Kraft namen de prijs in ontvangst namens Nationale-Nederlanden voor hun initiatief Human Capital Planner en Pensioen Pulse. De jury noemde de aanpak ‘vernieuwend en breed toepasbaar’ en roemde het initiatief vanwege ‘het centraal zetten en empoweren van de werkgever’.

Relevante inzichten

Uit onderzoek blijkt dat werknemers vaak meer openstaan voor activerende boodschappen van hun werkgever, dan van de pensioenuitvoerder. Dit inzicht heeft Nationale-Nederlanden aangegrepen om twee diensten te ontwikkelen die werkgevers helpen bij de keuzebegeleiding van hun werknemers. “Want een passend en persoonlijk pensioen bereiken we pas als mensen inloggen, inzicht krijgen en keuzes maken”, aldus Masselink. Werkgevers krijgen met de Human Capital Planner via (geanonimiseerde) werknemersdata inzichtelijk welke groepen extra aansporing en begeleiding nodig hebben. Aan de hand van vijf ‘pensioenpersona’s’ staan er vervolgens in Pensioen Pulse boodschappen klaar waaruit werkgevers kunnen kiezen in hun communicatie met de deelnemer. “Dat heeft ook voordelen voor de werknemer”, aldus Ellen Kraft. “Die krijgt geen communicatie meer van een partij waar hij niet zelf voor gekozen heeft – de pensioenuitvoerder – maar wel van zijn werkgever.”

Publieksprijs voor Mijn Sofie

Dit jaar werd voor de derde keer de PensioenWegwijzer Publieksprijs uitgereikt op basis van een stemronde in de zaal, met aanwezige professionals uit de financiële sector. Met een ruime meerderheid van de stemmen is deze gegaan naar ‘Pensioendoelen stellen, kennen en halen’ van Mijn Sofie. Deze app maakt “van pensioen geen saai klusje maar een positieve activiteit”, aldus Astrid Bruinsma-Eggink. Door technologie van Tinder en Netflix over te nemen activeert Mijn Sofie mensen hun spaargedrag daadwerkelijk aan hun dagelijkse activiteiten te koppelen.

Pensioen3daagse

De uitreiking vond plaats tijdens een inspiratiebijeenkomst voor vernieuwende pensioencommunicatie met als thema: actief, actiever, geactiveerd. De bijeenkomst werd georganiseerd door Wijzer in geldzaken samen met de Pensioenfederatie, Verbond van Verzekeraars en Netspar in het kader van de Pensioen3daagse.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.