Nabestaandenpensioen als alternatieve markt voor ORV

0

Martijn Hoogeweegen is directeur Individueel Leven Services (ILS) bij Nationale-Nederlanden. In de nieuwe e-InFinance vertelt hij over de huidige uitdagingen van de verzekeraar rondom individuele levensverzekeringen, ORV’s en in-/excasso. Maar ook over de kansen die het nabestaandenpensioen biedt, als alternatieve markt voor ORV-producten.

Individueel Leven Services bestaat uit drie takken; hieronder vallen het beheer van de individuele levensverzekeringen, het beheer van overlijdensrisicoverzekeringen en de uitvoering van de in- en excasso. Een duidelijk strategisch vraagstuk voor Hoogeweegen ligt in de toekomst van de levensverzekeringen. Het is een portefeuille die zoals bekend alleen nog maar zal krimpen, aangezien de producten niet meer worden verkocht maar wel nog jarenlang zullen doorlopen. Het kan nog wel een jaar of tien duren voordat deze closed book- fase volledig kan worden afgesloten.

Hoogeweegen spreekt daarbij overigens liever over in-force management. “We benadrukken liever dat we bestaande levensverzekeringen (in-force) te beheren hebben, dan dat we een gesloten boek voor onze bestaande klanten zijn.”

Nabestaandenpensioen is ORV-kans

De ORV-tak van ILS is allesbehalve een ‘gesloten boek’. Hoogeweegen: “De markt voor overlijdensrisicoverzekeringen is erg dynamisch en kent een flinke concurrentie op prijsniveau. Je ziet dat marktpartijen daarom op zoek gaan naar vernieuwing. Ik verwacht de komende jaren dan ook veel technische ontwikkelingen om de effectiviteit en de efficiëntie nog verder te vergroten.”

In 2018 is de ORV-plicht voor een hypotheek met NHG afgeschaft. Dat betekende een nieuwe uitdaging voor verzekeraars. Daar waar een ORV vroeger bijna standaard aan een hypotheek werd toegevoegd, is de overlijdensrisicoverzekering bij hypotheekverstrekkers tegenwoordig lang niet altijd meer verplicht. De aantallen lopen dan ook terug. Hoogeweegen ziet echter ook een alternatieve markt: die van het nabestaandenpensioen. “Veel Nederlanders onderschatten de financiële risico’s bij het overlijden van hun partner. Het nabestaandenpensioen kan tegenvallen of zelfs helemaal wegvallen op het moment dat je naar een andere werkgever of pensioenregeling gaat. Je moet er niet aan denken wat voor gevolgen dat heeft voor de partner bij onverwachts overlijden. Deze markt biedt echt kansen, zeker ook voor financieel adviseurs”, stelt Hoogeweegen.

Het hele interview met Martijn Hoogeweegen kunt u gratis lezen in de digitale InFinance.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.