Na verbouwing woonhuispolis vaak vergeten

0

Ruim één op de vier Nederlanders is het afgelopen jaar meer gaan klussen in en om het huis. Tegelijkertijd constateert Aon dat bijna 80% van de Nederlanders de woonverzekering niet aanpast na een grootschalig klusproject of een verbouwing.

Die onoplettendheid kan zomaar leiden tot onaangename verrassingen wanneer bij schade blijkt dat bijvoorbeeld nieuwe zonnepanelen of een recent geplaatste overkapping niet zijn meegerekend in de waarde van de woning, waarschuwt Aon.

“Doordat mensen sinds maart vorig jaar veel vaker thuis zijn vallen gebreken in en om huis sneller op. Denk bijvoorbeeld aan klusjes die je al tijden vooruitgeschoven hebt of het feit dat kinderen met online les ineens toch een grotere kamer nodig hadden”, zegt Willem van Veghel, managing director WSM van Aon. “Vier op de tien huiseigenaren geven daarnaast aan dat hun energieverbruik is toegenomen. Een set zonnepanelen, overkapping of nieuwe dakkapel waren dan ook nog nooit zo aantrekkelijk als in 2020.”

Hogere woningwaarde

De woonhuisverzekering is gebaseerd op de waarde van een woning. Door deze verbouwpraktijken wordt het huis vanzelfsprekend meer waard en moet de verzekering over een hoger bedrag berekend worden, iets wat volgens Van Veghel dus niet standaard gebeurt. “Nederlanders vergeten vaak de verhoogde waarde mee te nemen in hun woonhuisverzekering waar de tuin overigens ook onderdeel van is. Daardoor raken het huis en de tuin onderverzekerd en als verzekeraar kun je dan niet het volledig bedrag uitkeren bij schade.”

Schade minder zeldzaam dan gedacht

Uit cijfers van Aon blijkt dat één op de acht verzekerden afgelopen jaar met woonhuisschade te maken kreeg. “De voornaamste oorzaken voor schade zijn weersomstandigheden zoals hagelbuien en onweer, maar ook een kapotte waterleiding kan de boosdoener zijn. Het is daarom verstandig de woonhuisverzekering nog eens na te kijken voordat huiseigenaren voor ongewenste verrassingen komen te staan”, stelt Van Veghel.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.