Na starter loopt nu ook de doorstromer vast

0

Ondanks dat de doorstromer een betere uitgangspositie heeft dan starters, loopt ook die groep steeds vaker tegen de grenzen van de oververhitte huizenmarkt aan. Doorstromers trappen daarom vaker op de rem, blijkt uit onderzoek van PanelWizard in opdracht van De Hypotheker.

Hoewel ruim 20% van de huiseigenaren het liefst binnen nu en twee jaar wil verhuizen, zien zij zich door de oververhitte huizenmarkt gedwongen concessies te doen of andere plannen te maken. Zo zijn ze bereid langer te wachten met de aankoop van een woning (68%) of concessies te doen aan hun woonwensen, zoals de indeling (64%), het uiterlijk (46%), de omvang (45%) en/of de locatie van de woning (35%),

Van de groep huizenbezitters die het liefst binnen nu en twee jaar zouden willen verhuizen naar een volgende koopwoning, geeft ruim de helft als belangrijkste reden op dat zij groter (of juist kleiner) willen wonen. Daarnaast wil 37% van die doorstromers liever op een andere locatie wonen en ruim een derde wil meer (of juist minder) buitenruimte hebben. 49% wil juist nu een nieuwe woning kopen om nog te kunnen profiteren van de lage rentestand en/of de overwaarde (48%).

De grenzen opzoeken

De prijsklasse waarin de meeste doorstromers (31%) een woning zoeken, bedraagt tussen 250.000 en 350.000 euro. Voor 23% mag de woning tussen 350.000 en 450.000 kosten en een kwart is bereid 450.000 euro of meer te betalen voor een volgende woning. In zeer stedelijke gebieden wordt de portemonnee veel vaker getrokken voor huizen in de prijsklasse boven 550.000 euro. Dit geldt voor 33% van de doorstromers in zeer stedelijke gebieden, tegenover 11% in de rest van het land.

Dik overbieden of juist niet

Maar liefs 94% van de doorstromers komen obstakels tegen tijdens hun zoektocht naar een volgend huis. Respondenten benoemen hierbij de torenhoge huizenprijzen (80%), het schaarse aanbod in de gewenste prijsklasse (78%) en/of te weinig aanbod dat aan hun woonwensen voldoet (77%). Daarnaast lopen ruim 7 op de 10 doorstromers aan tegen veel concurrentie van andere huizenkopers, waardoor zij gedwongen voelen om boven de vraagprijs te bieden.

Zo is 13% bereid maximaal 10.000 euro te overbieden, ruim 1 op de 5 doorstromers verlegt deze grens naar maximaal 25.000 euro en bijna 1 op de 10 huizenbezitters is zelfs bereid maximaal 50.000 euro meer te bieden. Slechts 14% geeft aan niet bereid te zijn om te overbieden. Dit geldt vaker voor 50-plussers (22%), terwijl de respondenten die in zeer stedelijke gebieden wonen (23%) vaker bereid zijn meer dan 25.000 euro over te bieden dan inwoners van andere gebieden (8%). Bijna één vijfde van de doorstromers geeft aan meer dan 150.000 euro aan eigen financiële middelen in te willen brengen in een nieuwe woning.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.