Na ABP en PME verhoogt ook PFZW pensioenen

0

Het bestuur van Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) heeft besloten per 1 oktober 2022 de pensioenen van alle deelnemers met 2,7% te verhogen. Deze verhoging is gebaseerd op de inflatie uit 2021. Eerder maakten het ABP en PME al bekend de pensioenen te verhogen.

Joanne Kellermann, voorzitter van PFZW: “We realiseren ons dat het hier gaat om een kleine verhoging in vergelijking met de totale achterstand die onze deelnemers hebben opgelopen door het uitblijven van indexering in de afgelopen jaren. Toch zijn we blij om in deze tijd van oplopende prijzen de aanspraken en pensioenen een stukje te kunnen verhogen. Voor de gepensioneerden gaat de pensioenuitkering omhoog. Bij alle anderen worden de opgebouwde pensioenaanspraken verhoogd.”

Beleidsdekkingsgraad

Volgens de nieuwe regels rondom indexeren mogen pensioenfondsen vanaf 1 juli pensioenen verhogen (indexeren) bij een beleidsdekkingsgraad hoger dan 105%. Deze regels zijn wettelijk aangepast, vooruitlopend op de regels zoals die ook in de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel gaan gelden. Op 31 mei 2022 was de beleidsdekkingsgraad bij PFZW 105,2%, waardoor een verhoging van de pensioenen mogelijk is.

Evenwichtigheid

“Bij de besluitvorming kijkt het bestuur naar evenwichtigheid en dus naar de effecten voor alle deelnemers. Een aanvullende wettelijke voorwaarde hierbij was om op een verantwoorde manier de huidige opgebouwde pensioenen te kunnen overbrengen (invaren) naar een nieuwe pensioenregeling, die we in 2026 willen invoeren. Echter, door nu geld uit te geven aan dit indexatiebesluit verslechtert onze financiële situatie. In het najaar bekijkt het bestuur of het verantwoord en evenwichtig is om in 2023 de pensioenen opnieuw te verhogen. Het bestuur voorziet dat de financiële situatie op dat moment niet voldoende zal zijn om nogmaals maximaal te verhogen”, zegt Kellerman.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.