Munt: ‘Woningmarkt is niet overspannen’

0

De problemen op de woningmarkt zijn lang niet zo erg als door iedereen wordt gesuggereerd. Dat concludeert asset manager DMFCO, die via het label Munt Hypotheken kapitaal vanuit pensioenfondsen investeert in de Nederlandse woningmarkt, uit een marktanalyse.

“De stijging van de woningprijzen is vertekend, onder meer omdat vaak de inflatie niet wordt meegenomen”, zegt Dirk Bekkers van het Portfolio Management bij DMFCO. “Het belangrijkste is echter dat de totale hypotheekschuld bij lange na niet zo fors is gestegen als wordt aangenomen. Om een eerlijk beeld te schetsen van de prijsontwikkelingen op de Nederlandse woningmarkt, moeten we de inflatie meerekenen. Dan zien we dat de stijging van de huizenprijzen nog een paar jaar moet doorzetten om op het niveau van voor 2009 te komen. Het beeld dat over de oververhitte huizenmarkt in Nederland, verdient dus enige nuance.”

Hypotheekschuld gelijk gebleven

De vraag is of er sprake is van een bubbel op de woningmarkt. Bekkers: “Een stijging van zowel de huizenprijs als de hypotheekschuld zou daarvoor een indicatie zijn. De schuld is echter de laatste zes jaar min of meer gelijk gebleven, zo blijkt uit de marktanalyse. Oorzaken zijn onder ander het verplicht aflossen en de aangescherpte regels waardoor mensen minder kunnen lenen. Dankzij de lage rente en het toenemend beschikbare inkomen is aflossen geen probleem voor huizenbezitters. Ook zien we dat de betalingsmoraal is verbeterd. Het aantal betalingsachterstanden daalt.”

Amsterdam

“Er wordt veel geschreven en gezegd over de overspannen huizenmarkt in Amsterdam. In de hoofdstad zijn de woningen 60% duurder dan in de rest van Nederland. Niet alleen de prijzen van koophuizen nemen er toe, ook de huren stijgen. De vraag is hoe houdbaar de situatie is. Uit de marktanalyse blijkt dat de inkomens meegroeien met de huren; de situatie op de huurmarkt is dus houdbaar. Wat betreft koopwoningen is er een verkeerd beeld ontstaan van Amsterdam. Het is reëler om Amsterdam niet met andere steden in Nederland te vergelijken, maar met andere Europese hoofdsteden. In alle hoofdsteden liggen de prijzen hoger dan in de rest van het land.”

Capital City Premium

Bekkers: “Het percentage dat de woningen in de hoofdstad duurder zijn dan in de rest van het land, noemen we de capital city premium. Deze is in Amsterdam met 60% veel lager dan in veel andere Europese hoofdsteden. In Londen bedraagt de premium 115%, in Brussel 90% en in Parijs zelfs 140%. Niet alleen liggen de prijzen in hoofdsteden hoger, ze stijgen ook sneller. In Amsterdam nam de prijs de afgelopen drie jaar met 7% toe, tegenover 5% in de rest van Nederland. In Groot-Brittannië en Canada zijn deze verschillen groter. De huizenprijzen in Amsterdam zitten dus internationaal nog aan de onderkant.”

Nooit meer financieel nieuws missen? Kies welk platform het best bij u past en volg InFinance op:
Facebook, Twitter en/of LinkedIn

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.