MUNT introduceert overstaphypotheek

0

Met de nieuwe Simpel Overstap Hypotheek wil Munt Hypotheken het voor hypotheekklanten mogelijk maken om zonder poespas over te stappen van hypotheekaanbieder. Voor de overstaphypotheek is geen werkgeversverklaring, loonstrook en veelal ook geen taxatierapport nodig.

Volgens directeur Menno Luiten zorgen de complexiteit van wet- en regelgeving en de veelvoud aan gevraagde documenten bij het overstappen ervoor, dat veel hypotheekeigenaren bij de huidige hypotheekaanbieder blijven zitten. “In de praktijk blijkt dan ook dat de meerderheid van bestaande hypotheekklanten het verlengingsvoorstel van de huidige aanbieder accepteert, zonder naar alternatieven te kijken. Uit onderzoek van de Nationale Hypotheekbond blijkt echter dat er dan al snel een half procentpunt te veel aan rente wordt betaald. Het mag niet zo zijn dat hypotheekaanbieders onevenredig veel geld verdienen aan hun klanten, omdat overstappen lastig is en ze dus ‘vastzitten’ in hun hypotheek.”

Veel eenvoudiger

Bij de Simpel Overstap Hypotheek is het aantal aan te leveren documenten teruggebracht. Zo worden de werkgeversverklaring en de loonstrook vervangen door het SV-loon uit het UWV-verzekeringsbericht. Ook is een taxatie (in de meeste gevallen) niet nodig, omdat een automatisch gegenereerde modelwaarde wordt gehanteerd. Luiten: “Het hypotheekproces hebben we daarmee aanzienlijk weten te vereenvoudigen, maar we zijn er nog niet. Dit is de eerste stap. Het kan en het moet nog veel eenvoudiger.”

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.