Monumenteigenaar wil verduurzamen, maar weet niet hoe

0

Ruim 83% van de monumenteigenaren in Nederland is erg geïnteresseerd in het verduurzamen van hun monument en willen daarin investeren. Het grootste struikelblok dat zij hierbij ervaren is onkunde over welke duurzaamheidsmogelijkheden er precies zijn voor monumenten.

Dit blijkt uit onderzoek van het Nationaal Restauratiefonds onder 1.082 monumenteigenaren. Hiervan bezit 81% een rijksmonument en 15% een gemeentelijk monument. Van de respondenten is 92% particulier eigenaar.

Informatiehonger

Bijna driekwart (73%) van de ondervraagde monumenteigenaren geeft in het onderzoek aan behoefte te hebben aan informatie over duurzaamheid. In 2017 lag dit percentage met 61% nog fors lager. De grootste behoefte van monumenteigenaren bij het in stand houden van hun monument is advies op het gebied van verduurzamingsmogelijkheden (54%). Het grootste deel (63%) van de respondenten kent die mogelijkheden niet.

Duurzaamheidsinitiatieven in de monumentensector zoals de Zelfscan Duurzaam Monument, de Routekaart Verduurzaming Monumenten en speciale duurzaamheidsleningen en vergoedingen, bieden al ondersteuning aan monumenteigenaren.

Duurzaamheidsadvies op maat

Sjoerd Slagter van het Nationaal Restauratiefonds: “Het is opvallend hoe groot de verduurzamingsambitie van monumenteigenaren is. Tegelijkertijd valt ook op dat er een grote behoefte of tekort aan kennis is op dit gebied. Met informatie en duurzaamheidsadvies op maat voor monumenteigenaren kunnen wij hen een stap verder helpen in het verantwoord en kwalitatief verduurzamen van monumenten. Voorwaarde is wel dat er vooraf duidelijkheid is over investering en opbrengsten, financieringsmogelijkheden en vooral het behoud van de monumentale waarde.”

Investeringsbereidheid

Naast duurzaamheid investeren vrijwel alle eigenaren (97%) in de instandhouding van hun monument. Ook hier blijkt de kennis- en informatiebehoefte onder de deelnemende monumenteigenaren groot. Daarnaast geeft 43% aan behoefte te hebben aan financiële ondersteuning bij de instandhouding van hun monument.

Invloed van Covid-19

Volgens 86 procent van de particuliere monumenteigenaren zorgt de uitbraak van Covid-19 niet voor uitstel van investeringen in het monument. Bij zakelijke monumenteigenaren ligt dit anders; bij ruim een derde (34 procent) is dit wel reden voor uitstel.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.