Moneywise: ‘Solvabiliteit Nederlandse levensverzekeraars is ver te zoeken’

0

Wie op pensioenleeftijd zijn pensioenkapitaal moet omzetten naar een levenslange uitkering, is verplicht dat te doen bij een verzekeraar. Ook brengen steeds meer mensen hun lijfrentekapitaal onder bij een verzekeraar omdat dit meer oplevert dan banksparen. Wie echter wil weten of zijn geld bij een verzekeraar veilig is, kan lang zoeken, Jeroen Wolfsen van Moneywise.nl: “Informatie over de solvabiliteit van verzekeraars is nauwelijks te vinden. Ook niet bij de toezichthouder DNB.”

Er is door consumenten voor honderden miljarden aan pensioen- en lijfrentekapitaal ondergebracht bij Nederlandse levensverzekeraars. Maar anders dan bij een bank geldt er voor verzekeraars geen garantiestelsel. Een verzekeraar kan gewoon failliet gaan, net als een normaal bedrijf. Dat kan grote gevolgen hebben voor de nachtrust en het vermogen van de polishouders. Wolfsen: “We zien dat door de onrust op de financiële markten van de afgelopen tijd, consumenten zich zorgen maken en hier steeds meer vragen over stellen.”

Toezicht door DNB

“DNB houdt streng toezicht en treedt op als een verzekeraar in problemen dreigt te komen. De toezichthouder neemt, als het belang voor de maatschappij en polishouders te groot is, een verzekeraar in resolutie. DNB zorgt dan voor een doorstart of een verkoop van de verzekeringen aan een andere, gezonde partij. Dat klinkt mooi maar geeft geen zekerheid. Dat hebben 80.000 polishouders van levensverzekeraar Conservatrix, die in 2020 failliet verklaard werd, aan den lijve ondervonden. Na jarenlange onzekerheid kregen zij uiteindelijk tientallen procenten minder uitgekeerd”, aldus Wolfsen.

DNB laat steken vallen

Het toezicht van DNB is op basis van de Solvency II -wetgeving en rust op een drietal pijlers: solvabiliteit, risicomanagement en bedrijfsvoering en rapportage en transparantie. De solvabiliteitscijfers van Nederlandse verzekeraars zijn echter nauwelijks te vinden. Het is bij de meeste verzekeraars zoeken naar een speld in een hooiberg. Wolfsen: “Hoe is het in hemelsnaam mogelijk dat de belangrijkste indicator of een verzekeraar zijn zaken financieel op orde heeft, niet of nauwelijks te vinden is op de site van een verzekeraar? Op de site van DNB zullen consumenten ook niet veel wijzer worden. Er is voor consumenten geen lijst te vinden met de solvabiliteitscijfers van verzekeraars. Hoe moet een consument, die wettelijk verplicht wordt om zijn pensioenkapitaal onder te brengen bij een verzekeraar zonder garantiestelsel, in hemelsnaam bepalen welke verzekeraar een veilige keuze is? Ook de AFM of het Verbond van Verzekeraars geeft niet thuis op dat vlak. DNB erkent de slechte vindbaarheid en geeft aan dat men dit gaat onderzoeken.”

Verzekeraars verstoppen solvabiliteitscijfers onnodig

Het vreemde is volgens Wofsen dat de grote Nederlandse levensverzekeraars er allemaal prima voorstaan qua solvabiliteit. “Maar de informatie is dus niet of nauwelijks te vinden. Het is weggestopt in ingewikkelde jaarverslagen, excel bestanden en nieuwsberichten. Ik ben er groot voorstander van dat alle Nederlandse verzekeraars verplicht worden om op hun homepage aan te geven hoe veilig het hun toevertrouwde geld van polishouders is. Zo kunnen consumenten controleren of hun geld veilig is.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.