MoneyView voegt rekenmodule looptijdrentes toe

1

In de hypotheekvergelijkers van MoneyView kunnen nu ook looptijdrentes worden berekend. Hiermee kunnen adviseurs de effecten van automatisch dalende rentes inzichtelijk maken voor hun klant.

De nieuwe rekenmogelijkheid is beschikbaar in MoneyView AeQuote (vergelijken op maandlasten) en in MoneyView Selector (vergelijken op maandlasten en filteren op kenmerken van het product). Ook kunnen producten die een vorm van automatisch dalende rente bieden nu beter met elkaar vergeleken worden.

Risicoklasse

Een aantal geldverstrekkers houdt in de gaten of door aflossingen de hypotheeklening in een lagere risicoklasse terecht komt. Sommige doen dat maandelijks, anderen op het moment dat de nieuwe rentevaste periode ingaat. Maar er zijn ook geldverstrekkers die de overbodig geworden risico-opslag alleen op verzoek van de klant schrappen.

Niets is wat het lijkt

MoneyView: “Bij annuïteiten- en lineaire hypotheken is het aflosschema voorspelbaar. Daardoor is te berekenen op welke momenten de rente zal zakken, uitgaande van onveranderde omstandigheden. Door vervolgens het gewogen gemiddelde te berekenen van die steeds lager wordende rentepercentages in verhouding tot de restant van de lening, ontstaat er een nieuw rentepercentage: de looptijdrente. Hypotheken die ogenschijnlijk op elkaar lijken kunnen hierdoor flink van elkaar verschillen. Een product kan dankzij de looptijdrente zomaar goedkoper uitvallen dan een hypotheek met een gelijke of zelfs lagere aanvangsrente. Met alleen vergelijken van rentes bij aanvang ben je er dus niet meer.”

Nooit meer financieel nieuws missen? Kies welk platform het best bij u past en volg InFinance op:
Facebook, Twitter en/of LinkedIn

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.