MoneyView: ‘Steeds vaker kosten voor cash’

0

De digitalisering van betalingsverkeer blijft toenemen. Met name de grootbanken stimuleren dit door in toenemende mate kosten te rekenen voor het opnemen of storten van contant geld. Uit onderzoek van MoneyView blijkt dat dit inmiddels bij een kleine 30% van de betaalrekeningen het geval is.

De kostenmodellen variëren van bank tot bank. ING introduceerde een keuzekorting van 0,40 euro op het Oranjepakket in ruil voor 0,80 kosten per pinopname. Bij kinder- en jongerenrekeningen blijven respectievelijk zes en vier contante stortingen per jaar gratis en wordt daarna 6 euro per storting in rekening gebracht. Rabobank rekende al 2,25 euro per storting en verhoogt dit per 1 september naar 9,50 vanaf de vijfde. Geld opnemen blijft gratis voor klanten met het Totaalpakket, maar wie een DirectPakket of BasisPakket heeft, betaalt straks 0,75 euro per pinopname bij elke andere automaat dan die van Geldmaat en de Rabobank zelf. ABN Amro rekent voor opnamen boven een jaarlimiet van 12.000 euro 5 euro plus 0,5% van het opgenomen bedrag.

Vijf sterren

Meer over de achtergronden van het beperken van contant geldgebruik is te lezen in het Special Item Betalingsverkeer. Hierin staan ook de producten die van MoneyView die vijf sterren krijgen.

  • Jeugd- en Studentenrekeningen, vijf sterren voor voorwaarden: SNS Studentenrekening en SNS Jongerenrekening.
  • Particuliere betaalrekeningen, vijf sterren voor voorwaarden: SNS Compleet.
  • Particuliere betaalrekeningen, vijf sterren voor prijsstelling: Rabo BasisPakket.
  • Zakelijke betaalrekeningen, vijf sterren voor voorwaarden: ABN Amro Basis voor Ondernemen en ING Ondernemerspakket.
  • Zakelijke betaalrekeningen (ZZP), vijf sterren voor prijsstelling: Knab Knab Zakelijk.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.