MoneyView: ‘Spaarrentes schieten omhoog’

0

Na jarenlange renteverlagingen laten spaarrentes op de Nederlandse spaarmarkt eindelijk weer een opwaartse lijn zien. Er is in het derde kwartaal bij zowel dagelijks opvraagbare spaarrekeningen (DOS) als lange termijndeposito’s (LTD’s) een aanzienlijk aantal wijzigingen doorgevoerd door spaaraanbieders. Bij LTD’s gaat het om het hoogste aantal gemeten rentewijzigingen in één kwartaal in de afgelopen tien jaar. Het betreft in bijna alle gevallen renteverhogingen. Daarnaast lijkt er voorlopig een einde te zijn gekomen aan negatieve rentetarieven boven een bepaald spaarsaldo bij DOS.

Dit blijkt uit de MoneyView Spaarrente Monitor voor het derde kwartaal van 2022. In tegenstelling tot de eerste twee kwartalen van dit jaar, zijn in de derde drie maanden van dit jaar veel rentetarieven van DOS aangepast. In totaal betreft het 53 wijzigingen, drie keer zoveel dan in het tweede kwartaal. In bijna alle gevallen ging het om renteverhogingen, waarbij het rentetarief in sommige gevallen wel met 0,5% omhoog is gegaan.

Bijna vier keer zo hoog

Momenteel ligt de gemiddelde rentevergoeding bij een saldo van 10.000 euro net boven 0,20%. Daarmee ligt de gemiddelde rente bijna vier keer zo hoog als een jaar eerder. De hoogst verkrijgbare rente voor een DOS zonder beperkende voorwaarden ligt nu op 0,65% en wordt zowel vergoed op de spaarrekening bij de Estse Bigbank als bij de Franse Renault Bank. Laatstgenoemde rekening wordt aangeboden door (banken)platform Raisin.

Negatieve spaarrente

In het begin van dit jaar waren er nog 13 producten met een negatieve spaarrente van – 0,50% boven een bepaald spaarsaldo. Deze negatieve rente is stapsgewijs of in één keer gedurende dit jaar aangepast door de verschillende aanbieders. Dit heeft ervoor gezorgd dat de negatieve spaarrentes per 1 oktober niet meer voorkomen bij DOS.

Renteverhogingen

Net als bij DOS zijn bij LTD’s veel rentewijzigingen geregistreerd in het derde kwartaal van dit jaar, te weten 80. Ter vergelijking, in heel 2021 zijn 100 rentewijzigingen gemeten. Het overgrote deel van deze rentewijzigingen betreft renteverhogingen. Om en nabij de helft van de geregistreerde rentewijzigingen (42 van de 80) vond plaats bij producten die door (banken)platform Raisin worden aangeboden.

Italiaanse aanbieders

Koplopers met maar liefst zes wijzigingen in drie maanden zijn de Italiaanse aanbieders Banca Progetto en Imprebanca. De hoogte van de wijzigingen loopt nogal uiteen. In sommige gevallen is de rente voor bepaalde looptijden zelfs met meer dan één procentpunt verhoogd. De hoogst verkrijgbare spaarrentes bij looptijden van 1 jaar (2,25%), 5 jaar (2,85%) en 10 jaar (2,75%) worden in alle drie de gevallen aangeboden door buitenlandse aanbieders. Het zijn dan met name spaardeposito’s die worden aangeboden door online (banken)platform Raisin, die zich in de hoogste regionen begeven wat betreft rentes. Ook in het begin van het laatste kwartaal blijft het aantal wijzigingen gestaag toenemen. Het ziet er dan ook naar uit dat de stijgende lijn qua rentetarieven voorlopig nog zal voortduren.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.