Moneyview: ‘Reisverzekeringen veranderen door corona’

0

Door het grillige verloop van de coronacrisis zijn er extra risico’s bij het plannen van een buitenlandse vakantie. Het landelijke reisadvies over de beoogde bestemming kan kort voor vertrek of tijdens het verblijf veranderen. Wie in het buitenland besmet raakt of door een lockdown niet terug kan reizen, kan met aanzienlijke extra kosten te maken krijgen.

Verzekeraars zien het coronavirus niet meer als een onzeker voorval en een aantal heeft de voorwaarden van de annuleringsdekking aan de huidige situatie aangepast. MoneyView heeft in zijn Special Item Reisverzekeringen van elke reisverzekering uitgezocht hoe de verzekeraar omgaat met de specifieke risico’s die samenhangen met de coronapandemie.

Volledige dekking bij kleurcode groen of geel

Vrijwel alle reisverzekeraars bieden volledige dekking als een verzekerde naar een land of gebied gaat waar kleurcode groen of geel geldt. Corona-gerelateerde schades zijn dan over het algemeen wel gedekt en als een verzekerde zelf ernstig ziek wordt, worden ook de extra reis- en verblijfskosten vergoed. Dat laatste is meestal niet het geval als die kosten het gevolg zijn van een quarantaineverplichting, hoewel het aantal verzekeraars dat ook hier dekking voor biedt toeneemt. Bij code oranje is het volgens MoneyView opletten geblazen, omdat een derde van de aanbieders in zijn geheel geen dekking meer biedt. “Een verzekerde gaat in dat geval op vakantie zonder reisverzekering met alle (financiële) risico’s van dien.”

Vijf sterren

MoneyView heeft in het Special Item ook de Product Rating bekend gemaakt en vijf sterren uitgereikt aan de beste verzekeringen in verschillende categorieën.

  • Doorlopende reisverzekering, vijf sterren voor voorwaarden: Allianz Global Assistance Doorlopende Reis Premium, ANWB/Unigarant Doorlopende Reis Compleet/Uitgebreid en Europeesche Doorlopende Reis Optimaal.
  • Doorlopende reisverzekering, vijf sterren voor premiestelling: Aon Doorlopende Reisverzekering, SNS Doorlopende Reis Europa Plus/Wereld en Univé Doorlopende Reisverzekering.
  • Kortlopende reisverzekering, vijf sterren voor voorwaarden: ANWB/Unigarant Kortlopende Reis Compleet/Uitgebreid en Europeesche Kortlopende Reis Optimaal.
  • Kortlopende reisverzekering, vijf sterren voor premiestelling: Aon Kortlopende Reisverzekering en Ohra Kortlopende Reisverzekering.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.