MoneyView: ‘De 10-jaars rente is sinds januari verdrievoudigd

0

Hypotheekaanbieders die meerdere keren per week de rente wijzigen, verhogingen tot en met een half procent ineens, hier en daar kleine bijstellingen naar beneden: de hypotheekrente beweegt alle kanten op, maar voornamelijk naar boven. Nooit eerder waren er zoveel wijzigingen als de afgelopen weken, meldt MoneyView.

Na jaren van aanhoudende dalingen en voortdurende lage standen zijn hypotheekrentes de laatste maanden flink gaan bewegen. De afgelopen week spant de kroon: MoneyView Research verwerkte vanaf vrijdag 10 juni tot en met donderdag 16 juni maar liefst 103.368 rentemutaties, waarvan 30.802 een tweede aanpassing betrof in dezelfde periode. Een absoluut record. Ter vergelijking: in dezelfde periode vorig jaar bedroeg het totale aantal mutaties 8.470.

Verhogingen

Verreweg de meeste mutaties zijn verhogingen, soms meerdere keren per week en met grote stappen ineens. Voor een gemiddelde annuïteitenhypotheek met NHG en 10 jaar vaste rente wordt nu 3,39% gerekend, met uitschieters naar boven tot 4,00%. De goedkoopste variant wordt aangeboden voor 2,89%. Voor de stijgingen begonnen kostte een dergelijke hypotheek gemiddeld nog 1,10% rente. De verdrievoudiging komt neer op een stijging van de bruto maandlast van 36%.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.