MoneyView: ‘Aantal rentewijzigingen lager, maar nog steeds aanzienlijk’

0

In de eerste drie maanden van dit jaar is de hoeveelheid rentewijzigingen bij dagelijks opvraagbare spaarrekeningen (DOS) weer wat afgenomen ten opzichte van het laatste kwartaal van vorig jaar, toen het hoogste aantal wijzigingen van afgelopen tien jaar werd geregistreerd.

Dat meldt de Spaarrente Barometer van het eerste kwartaal 2023 van MoneyView. “Ondanks deze afname, kan het eerste kwartaal met meer dan vijftig wijzigingen nog altijd worden gezien als zeer actief: in de voorgaande vijf jaar zijn er niet zo veel wijzigingen waargenomen als dit jaar. Het merendeel van de rentewijzigingen betreft renteverhogingen. Hoewel de rentes bij de helft van de aangeboden DOS al weer boven 1% liggen, blijven de grootbanken traditiegetrouw achter met hun rentetarieven. Ook bij lange termijndeposito’s (LTD’s) zien we eveneens een flink aantal wijzigingen, maar is er ook een daling in vergelijking tot Q4 vorig jaar”, aldus de onderzoekers.

Tarieven grootbanken blijven achter

Van alle aangeboden DOS kent bijna 60% een rente van 1% of hoger. De spaarproducten bij grootbanken daarentegen kennen allemaal een rente van 0,5% of lager. Waar de grootbanken voorop liepen bij renteverlagingen afgelopen jaren, lopen ze nu duidelijk achter. De hoogst verkrijgbare rente in de spaarmarkt is momenteel vier keer zo hoog als het tarief van de grootbanken. Bij de Easy Savings spaarrekening van Bunq wordt een rente geboden van 2,01%. Bunq wordt op de voet gevolgd door de Duitse aanbieder Trade Republic, die met hun Spaarrekening een rentetarief van 2,00% kennen. Het gemiddelde spaarrentetarief komt momenteel uit op 1,05%. Vergeleken met de start van dit jaar is het gemiddelde met meer dan 50% toegenomen. Wordt gekeken naar een jaar eerder, dan ligt het huidige gemiddelde bijna 20 keer hoger.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.