Moneyou groeit in intermediaire distributiekanaal

0

Het is deze zomer precies een jaar geleden dat Moneyou haar twintigste verjaardag vierde met een opvallende uitbreiding. De in het execution-only-kanaal groot geworden hypotheekverstrekker breidt het advieskanaal verder uit. Denise Dirven, manager van Moneyou: “In het afgelopen jaar hebben wij in het intermediaire kanaal bewezen een betrouwbare en stabiele partij te zijn. Dat zien we niet alleen terug in de hypotheekproductie, maar ook in een stijgend marktaandeel.”

“Sinds deze uitbreiding zien we bevestigd dat veel klanten graag onze hypotheek willen afsluiten met advies.”

Moneyou begon in 2001 als online hypotheekmerk van ABN Amro en was destijds de eerste aanbieder met een online doe-het-zelf hypotheek. In augustus 2020 kondigde ABN Amro een herpositionering van het merk Moneyou aan. Met uitzondering van hypotheken werd een streep gezet door alle overige bancaire activiteiten van Moneyou in Nederland, Duitsland, België en Oostenrijk. Een jaar later kondigde Moneyou aan verder uit te breiden via het intermediaire kanaal. De Moneyou Hypotheek is een scherp geprijsde basic hypotheek voor zowel starters, doorstromers als oversluiters met een eenvoudige financieringsvraag voor hun woning. Het eigen acceptatieteam en de eigen relatiemanagers zijn volgens Dirven het bewijs dat een basic hypotheekproduct niet altijd gelijk staat aan een basic dienstverlening.

Klant kiest afsluitkanaal

In de zomer van 2021 breidde De Hypotheker het assortiment uit met de hypotheek van Moneyou. In september kwamen daar de Ingage Franchise (voorheen CMIS Franchise) labels bij en lag de hypotheek ook op het schap bij De Hypotheekshop, Huis & Hypotheek en Hypokeur. In juni zette Moneyou met het toevoegen van de formules van VCN HypotheekService een volgende stap in de gefaseerde uitbreiding van het intermediaire distributiekanaal.

Dirven: “We hebben de ambitie om te groeien in de hypotheekmarkt en dan is verder uitbreiden in het intermediaire kanaal een logische stap. Sinds deze uitbreiding zien we bevestigd dat veel klanten graag onze hypotheek willen afsluiten met advies. Met VCN HypotheekService als nieuwe distributiepartner komt de Moneyou Hypotheek nu via nog meer adviseurs beschikbaar. Met VCN delen we de drive voor een helder en snel hypotheekproces én een supergoede klantbeleving. Onze ambitie om te groeien in het intermediaire kanaal staat geheel los van de keuze die klanten bij ons hebben om de Moneyou Hypotheek af te sluiten: met advies of zelf online. Die laatste optie was er natuurlijk al en blíjft ook. We groeien momenteel het hardst in het intermediaire kanaal, maar ook het aantal hypotheekklanten dat kiest voor execution only laat een gestage stijgende lijn zien.”

“Ook onder extreme marktomstandigheden blijft Moneyou een stabiele en betrouwbare partij”

Stijgend marktaandeel

IG&H kwalificeert Moneyou in het overzicht marktaandelen van haar meest recente Hypotheekupdate als ‘opvallende stijger’. Met een 0,5 procentpunt hoger marktaandeel in Q1 2022 eindigt Moneyou op een gedeelde derde plaats in de top-5-stijgers. “Waarmee hun stap naar het intermediair vruchten lijkt af te werpen”, aldus IG&H. De groei in het eerste kwartaal was volgens Dirven vooral te zien in het aantal oversluiters. “In het tweede kwartaal zie je mede door de stijgende hypotheekrente dat het aantal oversluiters marktbreed een krimp laat zien.

Wij ervaren een kanteling in de richting van de doorstromers, een van oudsher belangrijke doelgroep van Moneyou. Daarnaast zien we de starter in het hogere segment – oudere starter met vermogen – weer vaker in beeld komen.”

Verduurzamen

De stijgende energieprijzen voelt de consument momenteel goed in de portemonnee. De positieve keerzijde van die financiële pijn is dat het mensen vaker aanzet tot nadenken over woningverduurzaming. Klanten die hun woning willen verduurzamen, kunnen bij Moneyou sinds oktober vorig jaar tot 6% meer lenen dan de woningwaarde. Het extra geleende geld mag de klant gebruiken voor duurzame voorzieningen die door de overheid zijn vastgesteld.

Moneyou verstrekt aan nieuwe en bestaande klanten sinds augustus 2021 bij aankoop en bij een nieuwe rentevastperiode eveneens een rentekorting van 0,05% als de woning minimaal een geregistreerd energielabel A heeft. Daarbij geldt een respijttermijn van 24 maanden vanaf ingang rentevastperiode. Wordt binnen die termijn bij RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) alsnog een energielabel A geregistreerd, dan komt ook de duurzaamheidskorting in beeld. De toekenning hiervan verloopt dankzij een koppeling met de RVO-data geheel automatisch bij Moneyou.

Betrouwbaar en stabiel

Dirven is blij dat Moneyou het samenwerkend intermediair in de achterliggende periode heeft kunnen laten zien dat het een betrouwbare en stabiele partij is. “Stabiel en daarmee voorspelbaar in proces en verwerking. Ook in tijden van extreme drukte hebben we meestal op dagverwerking gezeten. Die stabiliteit is het resultaat van 20 jaar innoveren en investeren in de digitalisering van onze processen en diensten, zonder dat daarbij het persoonlijk contact in het acceptatieproces verloren gaat.

In onze ondersteuning richting het intermediair speelt die kennis en ervaring een belangrijke rol. Daar gaan de adviseurs ook in de komende tijd weer het nodige van merken. Zo gaan we allereerst het proces voor klanten via het intermediaire kanaal verder digitaliseren. Voor klantbeheer zullen we ook stappen zetten, maar wel voor zover passend bij onze lean and mean propositie. De betrouwbaarheid van Moneyou ligt in het gegeven dat we als onderdeel van ABN Amro Hypotheken Groep nooit ‘uitverkocht’ zijn.”

 

Het gesprek met Denise Dirven is eerder gepubliceerd in InFinance magazine (juni).

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.