Mogelijk tot 100 miljard nodig voor funderingsproblematiek

0

Eén miljoen woningen in ons land lopen de komende dertig jaar het risico om met funderingsschade te maken te krijgen. In een webinar over dit onderwerp van het Verbond van Verzekeraars, sprak het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) haar zorgen uit over de bewustwording van deze funderingsproblematiek.

Het webinar is de tweede in een reeks van drie, waarmee het Verbond van Verzekeraars aandacht vraagt voor funderingsschade als groeiend probleem. In het eerste deel ging Jan-Jurjen Timmer (EMN Expertise) in op het ontstaan en oplossen van funderingsschade. In het laatste deel van de serie wordt in april dieper ingegaan op het verhaal van ervaringsdeskundige Jan Dogterom, maker van de documentaire Als je huis verzakt.

KCAF-directeur Frank van Lier en zijn collega Don Zandbergen vertelden in het tweede webinar meer over de omvang van de funderingsschade. Van Lier liet zien dat als de prognoses uitkomen, er tot 2050 zo’n zestig miljard euro nodig is voor schadeherstel. “En als we dan nog rekening houden met inflatie kan het bedrag zomaar oplopen tot honderd miljard”, aldus Van Lier.

Eén miljoen huizen

Volgens het KCAF krijgen ongeveer een miljoen woningen in de komende dertig jaar te maken met funderingsproblemen. Volgens Van Lier zijn van de 7,7 miljoen huizen in ons land er zo’n 3,8 miljoen voor 1970 gebouwd. Ruim een kwart van deze woningen loopt volgens hem een reëel risico op funderingsproblemen. Rond 1970 is men veelal overgestapt van houten palen naar betonnen palen of andere funderingsconstructies.

Van Lier: “Uit onderzoek blijkt dat preventie slechts bij 25 tot 30 procent van die miljoen woningen mogelijk is. Dat betekent dat we nu echt aan de bak moeten. Hoe langer we wachten, hoe meer we uiteindelijk moeten herstellen.”

Lees de volledige samenvatting van het tweede webinar op de website van het Verbond van Verzekeraars.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.