Mogelijk toch pensioenkorting metaalfondsen

0

De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in juni onveranderd gebleven op 104%. Ook de beleidsdekkingsgraad, die leidend is voor kortingen en indexatie, bleef in juni stabiel op 107%.

De beleidsdekkingsgraad van 107% is hoger dan het wettelijk vereiste minimum van 104,3%, maar een aantal fondsen zit volgens Aon nog onder die grens. “De beleidsdekkingsgraad zal de komende maanden nog verder teruglopen, omdat de hogere dekkingsgraden van de eerste helft van 2018 dan niet meer worden meegewogen voor dit gemiddelde. Mogelijke kortingen aan het einde van 2019 en 2020 zijn daardoor niet van de baan. Sterker nog, met de flinke keldering in mei en uitblijvende stijging in juni worden kortingen een steeds realistischer scenario”, waarschuwt Aon.

Gevarenzone

Met het nieuwe pensioenakkoord worden de huidige kortingsregels tijdelijk herzien. Er is geen korting meer als de beleidsdekkingsgraad boven de 100% zit. Alleen fondsen die al vijf jaar te maken hebben met onderdekking en aan het eind van dit jaar een dekkingsgraad lager dan 100% hebben, moeten de pensioenen korten om op 100% dekkingsgraad te komen. Aon: “Voor de metaalfondsen betekent dit naar alle waarschijnlijkheid toch een korting per eind van dit jaar, alleen zal deze korting wat minder groot zijn. Voor ABP en PFZW kan een korting afgewend worden als er nog herstel plaatsvindt in de rest van dit jaar en in 2020. Zo niet, dan lopen ook zij het risico op kortingen per eind 2020.”

Volgens Frank Driessen, Chief Executive Officer van Aon Retitement & Investment veranderen met het pensioenakkoord de kortings- en indexatieregels, maar niet de waardering. “Er is momenteel nog veel onduidelijkheid over de invulling van het pensioenakkoord en daarmee is het nog een hele uitdaging om 1 januari 2022 tot daadwerkelijke invoering over te kunnen gaan.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.