Moest ik nieuwe diploma’s halen?

0

Of je nu vergunninghouder, financieel adviseur, diplomahouder of alle drie tegelijk bent, je doet er verstandig aan op de voet te volgen aan welke vakbekwaamheidsvereisten je precies dient te voldoen. In het bijzonder de diploma- en PE-verplichtingen, omdat daarvan afhangt of je mag adviseren of niet. Dan wel of je organisatie compliant is met wet- en regelgeving.

Auteur: Wesley van ’t Hof, algemeen directeur Hoffelijk Financieel

‘Waarom heeft niemand mij verteld dat ik nieuwe diploma’s moest halen?’

Goed bijhouden dus, die regels en vooral: zorgen dat je er op tijd en op de juiste manier aan voldoet. Dat ‘goed bijhouden’ wordt je echter niet altijd gemakkelijk gemaakt. Weten regelgeving is in de afgelopen jaren op dit punt niet alleen strenger geworden, maar ook complex en veranderlijk gebleken. Wat vandaag nog geldt, kan morgen alweer achterhaald zijn.

Beter communiceren

Het CDFD (College Deskundigheid Financiële Dienstverlening) verlangt min of meer van opleiders en exameninstituten dat zij de markt informeren over relevante ontwikkelingen op het gebied van deskundigheid. Dat is op zichzelf begrijpelijk, want we hebben daarvoor de communicatieve slagkracht en een groot bereik in de branche. Maar er kleven ook nadelen aan het informeren van de branche door wat ik maar even een tweetrapsraket noem. Van de bron die bepaalt, via de partijen die helpen uitvoeren (met commerciële belangen) naar degenen die aan de vereisten moeten voldoen en wiens belang er uiteindelijk mee is gemoeid. Op deze manier communiceren over vakbekwaamheid gaat om meerdere redenen vaak niet goed.

5270_opleidingen3_ok.jpgHet eerste waar we tegenaan lopen is het feit dat zorgvuldigheid in de berichtgeving soms te wensen overlaat. Dat begint al bij de bron. Erg verwarrend, met name ook voor onze cursisten, die soms wat chagrijnig aan de telefoon informeren naar die ‘inhaal-actueel-achtige omwissel PE-examens’ hoe heten ze ook alweer? Wat dan niet helpt is dat de namen steeds veranderen. Van PE-inhaal tot PEplus-examen (officiële benaming) tot PE plusexamen (nu met spatie). Dat laatste is inmiddels de meest gangbare benaming bij de meeste opleiders. Pietluttigheidje? Tja, wij zijn inmiddels op onze website ook maar ‘PE plus’ met spatie gaan schrijven, ondanks dat het officieel PEplus zonder spatie is. Het bleek namelijk dat we met de juiste schrijfwijze niet goed vindbaar waren in zoekmachines. Enfin, niet echt een wereldschokkend probleem. Hinderlijk, maar overkomelijk. Laten we liever kijken naar de risico’s die jij als diplomahouder loopt.

Interpretatieverschillen

Want het tweede effect dat ontstaat als meerdere partijen namens de bron communiceren over vakbekwaamheid, is dat er onmiskenbaar interpretatieverschillen optreden. Of de informatie wordt domweg onjuist weergegeven. Het wordt problematischer als je verkeerd of onhandig wordt geïnformeerd over vakbekwaamheidseisen, terwijl jij op basis van die informatie wel bepaalde beslissingen neemt of een planning maakt.

Een derde complicerende factor is het feit dat opleidingsinstituten en exameninstellingen commercieel belanghebbenden zijn. De informatie overbrengen doen we met z’n allen natuurlijk volledig integer in het belang van jou, onze bron van bestaan. Maar laat ik je de verhalen besparen van berichtgeving waar op z’n minst een klein commercieel luchtje aan leek te hangen. Zij het vanwege de timing, zij het vanwege de geboden ‘oplossing’. Mijn advies is om de informatie die je van ons opleiders krijgt op meerdere plekken te checken op consistentie. Wordt e.e.a. door meerdere partijen op dezelfde manier gecommuniceerd? Mooi. Dan kun je daarna bepalen van welk opleidingsinstituut of exameninstelling je gebruikmaakt om de zaken op orde te krijgen.

Zelf verantwoordelijk

Want waar ik je vriendelijk maar oprecht en dringend op wil attenderen: er is uiteindelijk maar één iemand die met de gebakken peren zit als er dingen misgaan op dit vlak: jijzelf als diploma- dan wel vergunninghouder. En dat zeg ik echt niet zomaar om mezelf gemakkelijk van de verantwoordelijkheid op dit vlak te ontslaan, maar simpelweg omdat het zo is. We hebben eind 2013 genoeg boze klanten aan de telefoon gehad om ons te realiseren dat ook eind 2016 zich weer een aantal mensen vertwijfeld zal melden. “Waarom heeft niemand mij verteld dat ik nieuwe diploma’s moest halen? Of dat ik mijn oude diploma’s ter controle moest indienen bij een exameninstelling?”.

Ik gaf net aan dat wij als opleiders een verantwoordelijkheid hebben en die willen we ook nemen. Maar jij hebt zelf de eindverantwoordelijkheid voor je eigen vakbekwaamheid en de zorg voor je adviesbevoegdheid. Dus mocht je het gevoel hebben dat niemand je hier iets over vertelt (het kán je toch bijna niet ontgaan in de afgelopen drie jaar, lijkt me) vraag er dan zelf naar!

 

Kennis is macht, kennis delen is kracht

In de loop der jaren zijn er enkele misverstanden ontstaan door ‘onhandige’ informatievoorziening. Deze misverstanden leiden vanaf 1 januari 2017 gegarandeerd tot problemen. Maar niet bij jou, want ik zet ze hier uiteen voor je.

“Als je je PE plus-examens maar voor 31 december 2016 behaalt, zit je goed, toch?”
Je PE plus-examens alleen zijn niet voldoende. Je moet (óók voor 31 december) je eerder behaalde diploma’s laten beoordelen en ‘omwisselen’ door een erkende exameninstelling. Dit is geen moeilijke vereiste, maar wel één die tijd kost. En tijd wordt zo langzamerhand een nijpende factor.

“Mijn exameninstelling weet toch wel wat ik nu allemaal nog moet doen?”
Uiteraard weten we exact welke examens en opleidingen je bij Hoffelijk hebt gedaan. Maar verder is de situatie ongelofelijk diffuus geworden, omdat kandidaten vaak bij meerdere exameninstellingen examens hebben gedaan. Daarnaast kunnen wij niet goed vaststellen of iemand de omwisselactie administratief heeft afgerond. Dit zou immers net zo goed via een van de andere instellingen kunnen verlopen. De enige partij die vrij zeker zou moeten weten of iemand die PE Plus-examens heeft behaald óók z’n diploma-omwisselactie al heeft gedaan is: DUO. En die vragen aan ons om de markt te informeren. Misschien is het beter als ze dat in deze fase van de overgangsregeling zelf doen.

“Ik ga nu gauw die PE plus-examens doen zodat ik daarna m’n diploma’s kan omwisselen.”
Je kunt het administratieve deel van de omwisselactie in gang zetten voordat je je PE plus-examens hebt afgelegd. Het heeft zelfs de voorkeur om het administratieve gedeelte eerst te doen. Dan weet je namelijk zeker dat je geen enkel PE plus-examen voor niks doet en voorkom je erger: dat álle behaalde PE plus-examens voor niks zijn geweest.

Tot slot
wil je nog eens dubbelchecken of je klaar bent? Kijk dan bijvoorbeeld even op onze website naar het schema dat we voor je hebben ontwikkeld. Stel jezelf vier eenvoudige vragen en je ziet in één oogopslag wat je eventueel nog te doen staat vóór 31 december 2016!

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Wesley van t Hof

Wesley van ’t Hof is oprichter en algemeen directeur van Hoffelijk Financieel.