Modeltaxatie bij hypotheken tot 80 procent

0

Bij een hypotheeksom tot 80% van de woningwaarde mogen consumenten straks op basis van een modelmatige waardering de waarde van de woning laten bepalen. Met het toestaan van deze modeltaxatie geeft minister Dijsselbloem invulling aan de motie Ronnes en Aukje de Vries.

Voor het bepalen van de waarde van een woning mag na implementatie van de MCD-richtlijn gebruik worden gemaakt van een door een deskundig taxateur opgemaakt taxatierapport; of ingeval van nieuwbouw, de aanneemsom. Daarnaast wordt de mogelijkheid toegevoegd om een waardebepaling op basis van de Wet waardering onroerende zaken of op grond van een vergelijkbare modelmatige waardering te hanteren. In lijn met de motie is deze mogelijkheid beperkt tot minder risicovolle hypotheken.

De motie werd tijdens het plenair MCD-debat op 2 maart ingebracht. Samen met VVD-lid Aukje de Vries constateerde Erik Ronnes (CDA) dat de EU-richtlijn voor bepaalde gevallen ook mogelijkheden biedt om de woningwaarde te bepalen zonder een verplichte dure taxatie. De Kamerleden vroegen de minister om via een algemene maatregel van bestuur te regelen dat een modelmatige onderbouwing van de woningwaarde of het gebruikmaken van de koopsom bij minder risicovolle hypotheken, mogelijk wordt gemaakt.

Risico’s modeltaxatie

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft de minister nu dat een modelmatige waardering weliswaar goedkoper is dan het laten opstellen van een taxatierapport. Het nadeel is echter dat er geen rekening wordt gehouden met de staat van de individuele woning. Maar bij een kredietbedrag lager dan 80% van de waarde van de woning wordt volgens de minister voldoende ondervangen dat de staat van de individuele woning kan afwijken van de gemiddelde staat van de woningen met vergelijkbare objectieve factoren.

Dijsselbloem: “Deze grens is in overleg met de AFM bepaald en biedt een voldoende mate van bescherming tegen overkreditering. Bovendien geldt, net als bij andere wijzen van waardebepaling, dat gebruik gemaakt moet worden van waarderingen die aan betrouwbare normen voldoen.”

 

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.