Modelovereenkomst voor collectieve waardeoverdracht pensioenen geactualiseerd

0

De modelovereenkomst voor collectieve waardeoverdracht pensioenen is geactualiseerd, schrijft het Verbond van Verzekeraars. De overeenkomst is een standaardcontract dat de in het protocol gemaakte afspraken weerspiegelt en door de pensioenverzekeraars moet worden gebruikt bij collectieve waardeoverdrachten.

De modelovereenkomst biedt ruimte om invulling te kunnen geven aan eventuele specifieke situaties (als gevolg van lopende afspraken) waarin het standaardcontract niet voorziet. De overeenkomst is aangepast op de volgende punten:

  1. De informatieverplichting
  2. Opgave op overdrachtsdatum
  3. Privacy
  4. Tekstuele aanscherpingen

Standaardisering proces

Het proces van collectieve waardeoverdracht was tot 2019 niet gestandaardiseerd. Pensioenuitvoerders hanteerden hun eigen procedures en overdrachtsovereenkomsten. Hierdoor waren collectieve waardeoverdrachten veelal complexe en langdurige processen waar werkgevers, deelnemers noch uitvoerders vreugde aan beleefden. Daar is in 2019 een oplossing voor gekomen, zegt het Verbond.

Pensioenverzekeraars

Verbond: “In december 2018 hebben de leden tijdens de ALV ingestemd met het protocol collectieve waardeoverdracht. Om het proces van collectieve waardeoverdracht verder te vereenvoudigen is in aanvulling op het protocol een modelovereenkomst opgesteld. Dit moet resulteren in versnelling van procedures, eenduidigheid voor werkgevers en deelnemers en lagere kosten voor alle betrokken partijen.” Het protocol collectieve waardeoverdracht betreft algemeen bindende zelfregulering en is vanaf 1 januari 2019 in werking getreden. Het protocol is vooralsnog alleen van toepassing op pensioenverzekeraars. Ook andere pensioenuitvoerders mogen het protocol en de modelovereenkomst gebruiken.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.