Modale woningzoekende kansloos

0

Woningzoekende alleenstaanden met een modaal inkomen kunnen slechts kiezen uit zes procent van het complete huizenaanbod dat op dit moment beschikbaar is. In de provincies Utrecht, Noord-Holland en Noord-Brabant is de situatie deze inkomensgroep het meest uitzichtloos, constateert De Hypotheker.

De Hypotheker heeft per regio in kaart gebracht hoeveel woningen beschikbaar zijn voor singles en tweeverdieners met een modaal inkomen. Want hoewel tweeverdieners meer mogelijkheden hebben, lopen ook zij vaker tegen de grenzen van het woningaanbod aan. Het modale inkomen in 2019 is vastgesteld op 36.000 euro. “Met dit salaris kun je als single een hypotheek krijgen van ongeveer 163.000 euro. Voor een modaal inkomen voor tweeverdieners zijn we uitgegaan van 60.000 euro (36.000 + 24.000 euro). Hiermee is het mogelijk een hypotheek te krijgen van zo’n 285.000 euro”, aldus De Hypotheker in een toelichting.

Modale eenverdiener

Op basis van 163.000 euro maakt een modale eenverdiener op dit moment de meeste kans op een woning in Groningen. Het percentage betaalbare woningen ligt hier op 24% van het totale woningaanbod. Ook in Friesland (16%) en Drenthe (14%) staan nog betaalbare woningen te koop. In met name de regio’s Randstad-Noord-Holland (3%), Zuid-Holland (5%) en Utrecht (1%) krijgen de single huizenkopers nauwelijks nog een voet tussen de deur. Voor modale eenverdieners die in een grote stad willen wonen, is het momenteel zoeken naar de spreekwoordelijke speld in de hooiberg. In Eindhoven komen zij in aanmerking voor 2% van het totale aanbod, in Utrecht en Almere is dat slechts 1%. De steden Groningen (13%) en Rotterdam (10%) zijn nog het meest toegankelijk.

Modale tweeverdieners

Tweeverdieners met een modaal inkomen hebben meer mogelijkheden om een woning te vinden. In veel provincies en gemeenten komen zij in aanmerking voor meer dan de helft van de te koop staande woningen. Ook voor deze groep zijn Groningen (63%) en Friesland (58%) opnieuw positieve uitschieters. In Noord-Holland (23%), Zuid-Holland (30%) en Utrecht (18%) wordt het volgens De Hypotheker al een stuk lastiger voor modale gezinnen. Groningen (60%) en Almere (52%) zijn de steden waar modale tweeverdieners het meeste kans maken op een woning, in Amsterdam (15%) en Utrecht (19%) het minst.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.