Mobiliteit is een kansrijk adviesdomein

0

De verwachting is dat de leasemarkt gaat groeien en daarmee de autoverzekering en bijkomende provisie steeds meer uit het intermediaire kanaal gaat verdwijnen. Klanten die de autoverzekering bij hun adviseur opzeggen in verband met een all-inclusive-leasecontract. Bij DAK zien ze het al gebeuren.

“Er ontstaat ruimte voor financieel verantwoorde mobiliteit”

Auteur Jorg van Loon, Manager Customer Service Lease Center DAK Intermediairscollectief

Een algemene trend die we al een tijdje in de samenleving zien is de transitie van bezit naar gebruik. Voor mobiliteit geldt dit ook, en wijzigt het landschap van traditionele autoverkoop steeds meer naar autolease. Van de 9 miljoen auto’s die op dit moment rondrijden is 14,1% particulier of zakelijk geleased. Elektrificatie is daarbij de belangrijkste aanjager, omdat in 2030 elke nieuwe auto die de showroom uitrijdt volledig elektrisch moet zijn. Voor bedrijfsauto’s geldt bovendien dat al in 2025 de BPM-vrijstelling voor ondernemers vervalt en auto’s met een verbrandingsmotor veel duurder worden. Dit zal voor ondernemers het gebruik van elektrische bedrijfswagens stimuleren.

Vrijwel elk automerk heeft inmiddels een volledig elektrische uitvoering, maar de aanschaf van elektrische auto’s is nog wel steeds een stuk duurder dan fossiele voertuigen. Deze auto’s worden daarom vrijwel altijd ‘all-inclusive’ geleased, waarbij de autoverzekering en de onderhoudskosten al zijn inbegrepen in het leasecontract. De verwachting is dat de leasemarkt gaat groeien en daarmee de autoverzekering en bijkomende provisie steeds meer uit het intermediaire kanaal gaat verdwijnen. We zien dit al gebeuren, waarbij klanten de autoverzekering bij een adviseur opzeggen in verband met een all-inclusive-leasecontract. Het lastige hierbij is ook nog eens dat de autoverzekering vaak de trekker is bij het adviseren van een verzekeringspakket. Valt die binding weg, dan bestaat het risico dat ook de andere verzekeringen op losse schroeven komen te staan.

Nieuwe kansen

Autofabrikanten en leasemaatschappijen omarmen steeds meer het belang van advies en zijn blij met nieuwe toetreders die dit werk uit handen nemen. Zij wijzigen hun distributiekanalen en zeggen exclusieve dealerschappen bij autoverkopers op. Er ontstaat ruimte voor financieel verantwoorde mobiliteit, het adviesdomein van de financieel adviseur. Reden dus te meer om als adviseur de dienstverlening te verbreden en aan de slag te gaan met het nieuwe adviesdomein.

Mobiliteit is een groot onderdeel van het huishoudboekje en advies op basis van maandlasten is de specialiteit van de adviseur. Autoverkopers kunnen dit niet, die hebben er geen belang bij of de klant het überhaupt verantwoord kan betalen. Juist de complexere mix van fiscaliteit en financiering maakt het heel interessant om hier als adviseur in te gaan adviseren. Want zodra het complex wordt, wordt het voor financieel adviseurs weer leuk. Zij hebben een hele sterke rol bij het beschermen van de consument, te adviseren op basis van maandlasten en het inzichtelijk maken van de verschillende leasevormen en voorwaarden.

Een proactieve rol

Bij DAK hebben veel adviseurs deze adviesrol opgepakt en zijn actief aan de slag gegaan met het adviseren van mobiliteit en leaseproducten. Er is nog wel werk aan de winkel om de consument te vertellen dat zij voor een leaseauto eerst aankloppen bij hun financieel adviseur, alvorens zij een showroom binnenstappen.

Dit vereist een proactieve rol en een nieuwe manier van ondernemen voor de financieel adviseur. Het nieuwe merk ‘Gaaan’ maakt deze stap voor adviseurs wat makkelijker door marketing- en salesondersteunende middelen te bieden die adviseurs in hun kantoor en op social media inzetten. Hiermee onderstrepen zij het belang van financieel verantwoord mobiliteitsadvies en zijn daarmee zichtbaar naar de consument. En de beste lease-deal? Daar zorgen wij natuurlijk ook voor!

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.