Meeste werknemers onbekend met eigen pensioenregeling

0

Maar liefs 88% van de werknemers weet nog weinig tot niets van het pensioenakkoord en het soort pensioenregeling dat ze nu hebben. Van degenen die wél iets van het nieuwe pensioenstelsel weten, verwacht 52% dat hun pensioen straks lager wordt of dat zij zelf voor meer pensioen moeten zorgen.

Dit blijkt uit een deelnemersonderzoek dat adviesbureau Montae & Partners dit voorjaar uitvoerde. 3.092 Respondenten vulden een online vragenlijst in. Slotconclusie: “In het nieuwe pensioenstelsel is het belangrijker dan ooit dat deelnemers hun eigen pensioen goed begrijpen en keuzes kunnen maken. Er is dus werk aan de winkel voor pensioenfondsen en werkgevers.”

Niet alleen blijkt het pensioenakkoord onbekend bij het overgrote deel van de werknemers, ook de kennis over hun huidige pensioenregeling blijft achter. Ondanks alle inspanningen van pensioenfondsen weet meer dan 40% van de werknemers niet wat voor soort pensioenregeling zij nu hebben. Ook verwacht 85% van alle ondervraagden tenminste 70% van het huidige nettosalaris nodig te hebben op de pensioenleeftijd. Ondanks de onbekendheid met de eigen pensioenregeling geeft bijna de helft (44%) van de deelnemers aan zelf al actie te ondernemen om zelf extra pensioen te regelen.

Begeleiding is nodig

Volgens Sander Baars, Senior Partner bij Montae & Partners, zien de meeste deelnemers door de bomen het bos niet meer. “Daarom moeten we ze helpen. Iedereen weet wel dat pensioen voor werkenden de grootste spaarpot is. Maar weten deelnemers wel dat bij het nieuwe pensioenakkoord het risico steeds meer bij henzelf komt te liggen? Ons onderzoek laat zien dat deelnemers verwachten minder pensioen te krijgen. Ook weten zij weinig over hun huidige pensioen en over het nieuwe pensioenstelsel. Terwijl zij straks zélf veel meer keuzes moeten maken, die mede bepalen hoe hoog hun pensioen later is. Dat kan niet zonder begeleiding. Pensioenfondsen hebben als taak deelnemers tegen risico’s te beschermen. Dat kan ook door ze goed te begeleiden bij het maken van hun pensioenkeuzes. Laat pensioenfondsen het voortouw nemen voor het begeleiden van de deelnemers. Als de fondsen het niet doen, wie doet het dan wel?”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.