Mkb wil nog niet uitgebreid investeren

0

Het mkb is over het algemeen positief gestemd over 2015. Een derde van de ondernemers verwacht dat hun omzet en financiële situatie het komende jaar verbeteren. De helft denkt dat deze gelijk blijven, terwijl een minderheid verslechtering voorziet. Deze positieve verwachtingen vertalen zich echter vooralsnog niet in concrete investeringsplannen, concludeert ING in zijn InvesteringsBarometer. Deze blijft in de min (-8). 

Ondernemers kenden, ondanks beginnend economisch herstel, in veel gevallen een lastig 2014. Bijna de helft zag het ondernemingsklimaat de afgelopen 12 maanden niet verbeteren. Slechts 17% zag een vooruitgang, terwijl volgens 30% het ondernemingsklimaat zelfs verslechterde. Ook wat betreft de financiële positie van hun bedrijf, zagen ondernemers het afgelopen jaar eerder een verslechtering dan verbetering.

ING: “Gelukkig lijkt het tij het komende jaar echt te keren. Over de komende 12 maanden zijn ondernemers over het algemeen positief gestemd. Zo verwacht 34% het komende jaar een hogere omzet te genereren. Slechts 18% verwacht een omzetdaling, terwijl 44% denkt dat zijn of haar omzet gelijk zal blijven. Ook voorziet bijna een derde een verbetering in de financiële situatie van hun onderneming in 2015.”

Weinig investeringen

De ING InvesteringsBarometer, bepaald aan de hand van het percentage mkb-ondernemers dat de komende 12 maanden meer of minder denkt te gaan investeren, komt uit op -8. “Daarmee is een lichte verbetering zichtbaar ten opzichte van juni, toen de Barometer op -9 eindigde. Duidelijk is echter wel dat ondernemers vooralsnog de kat uit de boom kijken. Ondanks positieve vooruitzichten voor 2015 is men voorzichtig als het gaat om het doen van investeringen. Vooral kleinere bedrijven (maximaal 50 medewerkers) zijn terughoudend. Veel ondernemers komen net uit een lastige periode en proberen eerst op adem te komen”, aldus de onderzoekers.

Stabiliteit

ING: “Ondernemers in het mkb verlangen met name naar stabiliteit. Maar liefst 40% ziet dit als een van de belangrijkste doelen in het komende jaar. Tegelijkertijd is het besef aanwezig dat er wederom volop gestreden moet worden om marktaandeel. Bijna de helft noemt het verhogen van de omzet en winst en het binnenhalen van nieuwe klanten tot de belangrijkste doelen in 2015. Niet vreemd daarom dat 22% van de ondernemers met name in sales en marketing zal investeren. Ook ICT is een belangrijke focus voor bedrijven die investeren. Bijna één op de drie investeert in nieuwe hardware, terwijl ruim één op de vier het komende jaar in software wil investeren.”

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.