MKB Verzuim-ontzorgverzekering maakt inhaalslag

0

De begin 2020 geïntroduceerde MKB verzuim-ontzorgverzekering is aan een opmars bezig. Begin 2023 waren er 24.600 bedrijven met een MKB Verzuim-ontzorgverzekering. Dit betekent een groei van 146% ten opzichte van het voorgaande jaar, toen dit nog maar 10.000 bedrijven waren.

Eind 2018 hebben MKB-Nederland, het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het Verbond van Verzekeraars afspraken gemaakt over de loondoorbetalingsplicht bij ziekte. Er is een maatregelenpakket vastgesteld, waarmee de risico’s voor (kleine) ondernemers worden beperkt en loondoorbetaling bij ziekte – en alles wat daarbij komt kijken – voor hen makkelijker, duidelijker en goedkoper is geworden.

Als uitvloeisel van die afspraken kunnen werkgevers sinds 1 januari 2020 kiezen voor een MKB-verzuim-ontzorgverzekering (VOV). De verzekering vangt het financiële risico op en helpt bij de verplichtingen en taken rond de loondoorbetaling bij ziekte. Paul Lammerts, deskundig adviseur van het project Loondoorbetaling bij Ziekte: “Verzuimbegeleiding in het geval van een langdurig zieke werknemer is een vak. Dit is géén doe-het-zelfzaak. Het is daarom belangrijk dat werkgevers goed worden bijgestaan door vakmensen.”

Bewustwording creëren

Met het project loondoorbetalingbijziekte.nl probeert MKB-Nederland in samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), het Verbond van Verzekeraars en diverse brancheorganisaties, bewustwording te creëren onder werkgevers. Wat komt erbij kijken als een werknemer langdurig ziek wordt en hoe kunnen werkgevers zich hier zo goed mogelijk op voorbereiden?

Met onder andere een scan, quiz, video’s, kennisartikelen en toolkit wordt dit zo toegankelijk en interactief mogelijk gemaakt. Mohamed Nabih, projectleider van Loondoorbetaling bij Ziekte: “We raden ondernemers aan zich vooral te laten informeren over de MKB VOV en in gesprek te gaan met hun financieel adviseur of verzekeraar, zodat ze een goede inhoudelijke afweging kunnen maken.”

 

Campagne MKB Verzuim-ontzorgverzekering

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.