Mkb onderschat cyberrisico’s

0

Ondernemers in het mkb onderschatten massaal het risico van digitale dreigingen zoals een cyberaanval, diefstal of uitval van ICT-systemen. Zeven van de tien ondernemers denkt dat zijn bedrijf geen cyberrisico loopt.

Dit blijkt uit onderzoek dat Interpolis en Capgemini Consulting door TNS Nipo liet uitvoeren.
Centrale vraag van het onderzoek was: Wat is de stand van zaken omtrent cybersecurity in het mkb? Van de 529 ondervraagde bedrijven met een omzet tussen 100.000 tot 50 miljoen euro denkt 71 % van de ondernemers dat hun bedrijf geen cyberrisico loopt. Ongeveer 65% verwacht dat hun bedrijfsrisico met betrekking tot cybersecurity binnen nu en vijf jaar gelijk zal blijven. 35% schenkt regelmatig aandacht aan digitale bedreigingen en neemt daartegen maatregelen.

Geen zorgen
Volgens de onderzoekers is het opvallend dat de meeste ondernemers zich geen zorgen maken over schade veroorzaakt door cyberincidenten. “De impact van hackaanvallen, phisingmails of ICT-systemen die uitvallen, op het voortbestaan van een bedrijf is even groot als de gevolgschade na een grote brand. Toch blijken ondernemers vooral wakker te liggen van de verzwakte economie (82%) en sociaaleconomische ontwikkelingen (77%). Cyberdreigingen zoals een storing in de bedrijfssystemen of een aanval door criminelen komen op respectievelijk de 6e (71%) en 9e plaats (66%) van belangrijkste bedrijfsrisico’s.”

Uit het onderzoek blijkt verder dat het kennisniveau van cybersecurity binnen bedrijven niet optimaal is. Zo geeft slechts 39% van de ondervraagde ondernemers aan, dat hun IT-beheerders voldoende kennis hebben van cybersecurity.

Preventief
Voorheen waren vooral multinationals doelwit van cybercriminaliteit en -incidenten. Tegenwoordig worden ook steeds vaker mkb’ers getroffen. Nieuwe risico’s vragen om andere preventieve oplossingen. Joris de Nijs, ontwikkelaar preventiediensten van Interpolis: “Om ondernemers te helpen om zich beter te kunnen wapenen tegen cyberdreigingen heeft Interpolis in samenwerking met de experts van Capgemini Consulting de Cyber Preventie Dienst ontwikkeld. Hierbij inventariseert een cyberrisico-expert van Capgemini welke risico’s specifiek voor een bedrijf gelden. Vervolgens biedt deze de ondernemer passende preventieve oplossingen op het gebied van organisatie, mensen en middelen om genoemde risico’s tegen te gaan.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.