Mkb onbewust van risico wanbetaling

0

Mkb’ers zijn zich nog onvoldoende bewust van het risico van wanbetaling. De meeste bedrijven hebben bovendien te weinig kennis van de precieze dekking die een kredietverzekering biedt.

Dat blijkt uit het mkb-onderzoek Kredietverzekeringen 2014 van onderzoeksbureau GfK in opdracht van het Verbond van Verzekeraars. Het Verbond wil met het onderzoek ondernemers bewust maken van het risico van wanbetaling.

Ruim driekwart van de mkb-ondernemers kampte het afgelopen jaar met wanbetaling. Wanbetaling is één van de belangrijkste oorzaken van faillissementen, maar dit wordt onvoldoende zo gezien. Veel ondernemers treffen geen of onvoldoende maatregelen om zich hiertegen te beschermen.

Na wegval/daling van de vraag en verkeerd management geeft bijna de helft van de ondervraagden aan dat wanbetaling een belangrijke oorzaak is van een faillissement. Als het om grote bedragen gaat, kan dit het voortbestaan van het bedrijf in gevaar brengen. Ondernemers in het mkb zijn zich onvoldoende bewust van dit risico en nemen maar beperkt voorzorgsmaatregelen.

Minder dan één op de drie ondernemers wint (krediet)informatie in over afnemers, minder dan tien procent van de ondervraagden is verzekerd tegen schade als gevolg van wanbetaling. Dat terwijl één of meer niet-betalende klanten net zo desastreus kunnen zijn als een grote brand.

In het onderzoek valt verder op dat veel bedrijven meer informatie zouden willen hebben over de financiële positie van hun afnemers. De helft van de mkb’ers noemt informatie over de kredietwaardigheid van klanten zelfs (zeer) belangrijk.

Het Verbond constateert dat er sprake is van een ‘kenniskloof’. Veruit de meeste bedrijven (68 procent) weten dat een kredietverzekering risicodekking biedt tegen wanbetaling. Echter, nog niet de helft van de respondenten weet dat incassoservice en kredietinformatie over afnemers ook deel uitmaken van een dergelijke verzekering.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.