October: nieuw kredietplatform voor mkb

0

Mkb-kredietplatform October (voorheen Lendix) is vandaag officieel van start gegaan in Nederland. Sinds 2014 heeft October al meer dan 240 miljoen euro aan leningen verstrekt aan ruim 500 verschillende mkb-ondernemingen. Hiermee is de fintech startup naar eigen het grootste en snelst groeiende platform voor MKB-financiering in continentaal Europa.

Op het van oorsprong Franse platform kunnen mkb-ondernemers een kredietaanvraag doen vanaf 30.000 tot maximaal 3,5 miljard euro, met een looptijd van drie maanden tot zeven jaar. Luuc Mannaerts, CEO van October Nederland: “Hiermee stellen wij het mkb in staat om op een eenvoudige en snelle manier rechtstreeks geld te lenen van zowel particuliere (crowdlending) als institutionele investeerders, zonder tussenkomst van een bank en zonder een persoonlijke garantie. De afgelopen jaren hebben we met succes honderden mkb-bedrijven in Frankrijk, Spanje en Italië aan groeifinanciering geholpen. De kennis die hierbij is opgedaan, zetten we nu ook in om Nederlandse ondernemers en hun organisaties te laten groeien.”

Zekerheid

“Achter het platform zit een unieke mix van particuliere en institutionele investeerders”, zegt Olivier Goy, oprichter en CEO van October. “De institutionele investeerders, waaronder het European Investment Fund, BPI France, CNP Assurances en Groupama, zijn bijeengebracht in een fonds van 200 miljoen euro en hebben October het mandaat gegeven om vanuit dit fonds te investeren in projecten op het platform. Van alle projecten die ‘live’ gaan op het platform, financieren institutionele investeerders minimaal 51% van het totale financieringsbedrag. Daarna kunnen particuliere investeerders (de crowd) gedurende een aantal dagen de resterende 49% financieren. Indien nodig wordt de financiering afgerond vanuit het fonds, waarin ook het senior management van October participeert. Deze unieke combinatie van de institutionele belegger met de crowd biedt het mkb een stabiele financieringsbron met zekerheid van financiering.”

Winstgevend

Mannaerts: “October richt zich op mkb-bedrijven met een goed trackrecord en voldoende cashflow om de lening terug te betalen. Om hieraan te voldoen, moet een onderneming winstgevend zijn en een jaarlijkse omzet hebben van tenminste 250.000 euro. Organisaties die een lening aanvragen op het platform, krijgen binnen twee dagen zekerheid of de financiering wel of niet wordt gegeven en tegen welke voorwaarden. Na een positieve uitkomst staat het bedrag binnen zeven dagen op de rekening van de ondernemer.”

Nooit meer financieel nieuws missen? Kies welk platform het best bij u past en volg InFinance op:
FacebookTwitter en/of LinkedIn

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.