Mkb heeft behoefte aan financieringsadvies

0

Mkb’ers zijn vaak niet op de hoogte van de financieringsmogelijkheden voor hun onderneming en aan welke eisen voldaan moet worden om een krediet te krijgen. “Het ontbreken van kennis is een groot probleem”, waarschuwt Luuc Mannaerts, ceo van October Nederland.

Het mkb-financieringsplatform ondervroeg meer dan 600 ondernemers uit het Nederlandse midden- en kleinbedrijf. Ruim 40% van hen blijkt niet goed in kaart te hebben welke mogelijkheden zij hebben om bedrijfsfinanciering op te halen. 36% zegt überhaupt niet te weten wat een financier nodig heeft om krediet te verstrekken. “Niet weten welke financieringsmogelijkheden er zijn en aan welke eisen voldaan moet worden om een krediet te krijgen kan tot stilstand, in plaats van ontwikkeling leiden. Juist nu de steunmaatregelen aflopen en veel mkb’ers mogelijk het mes op de keel staat kan financiering als levensader fungeren”, aldus Mannaerts.

Informeer de ondernemer

55% van de ondernemers geeft aan baat te hebben bij een betere informatieverstrekking over de diverse vormen van financiering. Dat is een zorgwekkend hoog percentage, zegt Mannaerts, “Zeker wanneer je bedenkt dat in de komende maanden talloze ondernemers op zoek gaan naar financiering vanwege de crisis. Nu banken voor bijvoorbeeld de horeca hun deuren dicht hebben gegooid, zullen deze ondernemers onder hoge tijdsdruk financiering moeten zoeken.”

BMKB-C

Van de ondervraagde ondernemers zegt slechts 38% bekend te zijn met de tijdelijke BKMB-C regeling, een garantstelling vanuit de overheid die mkb’ers en hun financiering in het geval van nood moet beschermen. Daarvan heeft maar een deel ook een aanvraag ingediend. Mannaerts: “We kunnen gerust concluderen dat de garantstellingsregeling niet aansluit bij de behoefte aan liquiditeit van het MKB. Het beoogde effect wordt bij lange na niet bereikt. Dat doet echter niets af aan de relevantie. Een overheid die garant staat voor een lening is voor alle betrokkenen gunstig.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.