MKB doet beroep op steunmaatregelen

0

Van alle mkb-bedrijven met 2 tot 250 werkzame personen maakt inmiddels 40% gebruik van minstens een van drie grote financiële noodmaatregelen. Van deze gesteunde bedrijven maakt 49% gebruik van twee of drie noodregelingen. Eenmanszaken maken relatief weinig gebruik van de regelingen (11%).

Dat meldt het CBS op basis van voorlopige cijfers over steunmaatregelen voor bedrijven, gemaakt op verzoek van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Tot en met 31 juli 2020 maakten 164.000 (40%) van de bedrijven met 2 tot 250 werkzame personen gebruik van een of meer grote of kleinere regelingen. Vrijwel al deze bedrijven (163.000) gebruikten minstens een van de drie grote regelingen. Het aantal goedgekeurde steunaanvragen is iets groter, omdat niet aan elke aanvraag een bedrijf gekoppeld kan worden, en soms meerdere aanvragen bij hetzelfde bedrijf horen. Onderzocht werden de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW-1), Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS) en uitstel van betaling van belastingen. Naast deze drie grote regelingen is het gebruik van een aantal kleinere regelingen onderzocht, die ook vaak in combinatie met de grote regelingen worden gebruikt.

Overlap

Bedrijven met 2 tot 250 werkzame personen die een beroep deden op de NOW-1, TOGS of uitstel van betaling van belastingen, maakten in bijna de helft van de gevallen (49%) gebruik van twee of drie regelingen. Van de drie grote steunmaatregelen werd de NOW-1 het meest gebruikt, door 106.500 bedrijven. Onder bedrijven die gebruik maken van meerdere regelingen komt de combinatie NOW-1 en TOGS met 35.300 bedrijven het vaakst voor. Daarna combineren bedrijven het vaakst de NOW-1, TOGS en belastinguitstel (22.500 bedrijven).

Inclusief de kleinere noodmaatregelen maken bedrijven met 10 tot 50 werkzame personen met 58% relatief het vaakst gebruik van een of meer regelingen. Meer dan de helft van de keren betreft het twee of meer regelingen. Ook bedrijven met 50 tot 250 werkzame personen maakten relatief vaak gebruik van één (25%) of meer (28%) regelingen. Ongeveer twee derde van de microbedrijven met 2 tot 10 werkzame personen maakte geen gebruik van steunmaatregelen.

Klein en groot gecombineerd

Naast de breed gedefinieerde regelingen (TOGS, NOW-1 en belastinguitstel) bestaan er nog andere steunmaatregelen voor specifiekere doelgroepen. Bedrijven die daarvan gebruik maken ontvangen vaak ook steun door een of meer grotere regelingen. De ruim 3.000 bedrijven die tot en met 31 juli een lening en garantie kregen in het kader van de Borgstelling MKB-kredieten (BMKB-C), maakten bijna allemaal ook aanspraak op de NOW-1, TOGS of belastinguitstel. Dit was ook het geval bij ongeveer 70% van de bedrijven met een tegemoetkoming voor de sierteeltsector, en bij ongeveer 80% van de bedrijven met uitstel van aflossing op een lening bij Qredits, en de startups, scale-ups en innovatieve mkb’ers die een Corona-OverbruggingsLening (COL krediet) kregen.

Het is volgens CBS niet zo dat alle kleinere regelingen overlappen met een of meer grote regelingen. Van de bijna 900 bedrijven die gebruik maken van de tegemoetkoming voor fritesaardappeltelers heeft bijvoorbeeld slechts 9% een beroep gedaan op de TOGS, NOW-1 of uitstel van betaling van belasting.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.