Mkb denkt niet interessant te zijn voor cyberaanvallen

0

Meer dan de helft van de mkb’ers (53%) denkt dat zijn onderneming geen interessant doelwit is voor digitale dreigingen. Dit terwijl 22% van het mkb het afgelopen jaar het doelwit was van cyberaanvallen, waarvan 41% zelfs meerdere keren.

Dat blijkt uit onderzoek van Allianz in samenwerking met onderzoeksbureau Ipsos. 53% van het mkb zegt voldoende maatregelen te hebben getroffen om zijn bedrijf te beschermen tegen een cyberaanval. Ze denken met name dat het instellen van goede wachtwoorden (98%), beveiligen van digitale bestanden (95%), het instellen van een virusscanner (96%) en het regelmatig maken van een back-up (98%) veel bijdraagt aan het verkleinen van cyberrisico’s.

Onvoldoende bewust

Geert Deschoolmeester, Head of Market Management Allianz Benelux: “Andere manieren om als ondernemer het bedrijf te beschermen tegen digitale dreigingen van buitenaf, is door werknemers een externe training te laten volgen (7%) om hen bewust te maken van het gevaar van cyberaanvallen. Daarnaast licht ongeveer een derde van de mkb’ers zijn medewerkers zelf voor op basis van eigen inzicht om hen bewust te maken van het gevaar van cyberaanvallen (32%). Andere mkb’ers kiezen ervoor om voorlichting achterwege te laten omdat ze denken dat hun werknemers hier zelf al voldoende van op de hoogte zijn (24%). Ondanks dat geeft 40% aan onvoldoende bewust te zijn van de mogelijke gevolgen van een cyberaanval voor het bedrijf.:

Potentieel doelwit

“Het is goed om te zien dat een groot aantal ondernemers al bewust bezig is met potentiële cyberdreigingen. Wat wel opvalt, is dat meer dan de helft zichzelf geen interessant doelwit vindt. Dit terwijl een vijfde het afgelopen jaar te maken had met een cyberaanval. Voor cybercriminelen is elk bedrijf een potentieel doelwit, er wordt geen uitzondering gemaakt”, aldus Deschoolmeester.

Weerbaarder

“Een ander opvallend punt is dat 40% aangeeft zich niet voldoende bewust te zijn van de mogelijke gevolgen van een cyberaanval”, vervolgt Deschoolmeester. “Als verzekeraar vinden wij het belangrijk om onze zakelijke klanten weerbaarder te maken. Wij stellen ons dan ook graag op als kennispartner tegenover deze ondernemers door hen bewust te maken van risico’s en door tips te geven hoe zij deze risico’s kunnen minimaliseren. Onder andere middels een scan proberen we ondernemers belangrijke inzichten te verschaffen en te benadrukken dat bescherming essentieel is om te blijven doen waar de mkb’er blij van wordt, namelijk ondernemen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.