Minister presenteert woonplan Caribisch Nederland

0

Niet alleen in ons deel van het koninkrijk is de vraag naar en het aanbod van woningen uit balans, dat is ook het geval op de Caribische eilanden Bonaire, Sint-Eustatius en Saba. Minister Hugo de Jonge wil daar verandering in brengen, blijkt uit de plannen die hij naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het grote verschil met de situatie hier is dat in Caribisch Nederland eerst de basis op orde moet worden gebracht. Op dit moment ontbreken actuele gegevens over de woningmarkten van Bonaire, Sint-Eustatius en Saba. Hierdoor is het lastig om betaalbare en passende huisvesting mogelijk te maken. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is gevraagd om gegevens te verzamelen over onder anderen de bestaande hoeveelheid woningen, het woningtekort en de woonbehoeften van de inwoners. Daarnaast is wet- en regelgeving nodig om bijvoorbeeld huurcommissies in te kunnen stellen en betere huurcompensatie te realiseren. Met deze plannen is een kleine 20 miljoen euro gemoeid.

Financieringsregels koopwoningen

Er is op de eilanden – die als bijzondere gemeenten een aparte status hebben binnen Nederland – veel vraag naar woningen voor mensen met een laag of middeninkomen, maar het aanbod is beperkt. Om vraag en aanbod beter in balans te brengen zal het Rijk financieel bijdragen aan de bouw van 465 sociale huurwoningen op de drie eilanden. Daarnaast worden op Bonaire 50 betaalbare koopwoningen gebouwd. Om bestaande woningen beter te gebruiken zullen 100 sociale huurwoningen op Sint-Eustatius worden gerenoveerd. Deze toekomstige woningbouwprojecten zullen in 2023 worden vastgelegd in woondeals tussen het Rijk en de Openbare Lichamen.

Omdat een deel van de kopers de financiering van hun koopwoning niet rond krijgt, worden ook maatregelen verkend om de financieringsmogelijkheden op de eilanden te verbeteren.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.