Minister Dijsselbloem van Financiën erkent het probleem dat voortvloeit uit de MCD bij een hypotheekaanvraag door mensen met een inkomen in vreemde valuta. Hij belooft het probleem onder de aandacht te brengen van de Europese Commissie.
Dijsselbloem schrijft dat in zijn antwoord op Kamervragen van Kamerleden Ronnes (CDA) en Koolmees (D66). De Kamerleden vroegen of de minister ervan op de hoogte was dat mensen met een ander inkomen dan in euro’s niet meer aan een hypotheek kunnen komen. Dat komt door maatregelen die in de MCD zijn opgenomen, om expats of bijvoorbeeld mensen die al jaren op Curaçao wonen en willen terugkeren naar Nederland, te beschermen tegen betalingsproblemen tijdens de looptijd van hun hypotheek door valutarisico’s.
De maatregelen blijken als gevolg te hebben dat geen enkele hypotheekverstrekker deze klanten nog een hypotheek kan aanbieden, zoals onder anderen Michel van der Sluis van The Dutch Mortgage Consultants constateerde. De operationele en financiële gevolgen van de maatregelen zijn te groot voor een relatief kleine doelgroep. “Dagelijks ontvang ik e-mails en telefoontjes van gedupeerden die geen hypotheek kunnen krijgen en mij vragen of ik als MCD-expert nog een uitweg zie”, schreef Van der Sluis.
Overleg
“De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft laten weten dat hypotheekverstrekkers als gevolg van deze nieuwe regels belemmeringen zien bij het aanbieden van hypothecaire kredieten aan consumenten die hun inkomen in vreemde valuta ontvangen”, schrijft Dijsselbloem. Hij meldt dat er naar aanleiding van deze signalen overleg heeft plaatsgevonden met ambtenaren van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Veiligheid en Justitie en Financiën en de NVB.
De NVB maakte in dit overleg duidelijk dat het voor veel hypotheekverstrekkers geen optie is om de overeenkomst om te zetten in een andere valuta. Dijsselbloem: “In plaats van het omzettingsrecht aan te bieden kunnen hypotheekverstrekkers er op grond van het Burgerlijk Wetboek voor kiezen om een regeling aan te bieden waardoor het wisselkoersrisico beperkt wordt. Dit is nu al het geval, maar zal in de nationale regelgeving verduidelijkt worden.”
Belemmeringen
Maar volgens de NVB blijven hypotheekverstrekkers ook dan nog belemmeringen zien. “Zij hebben er moeite mee om te interpreteren wanneer er sprake is van een regeling die het wisselkoersrisico waaraan de consument gedurende de (langlopende) kredietovereenkomst blootstaat, voldoende wordt beperkt”, aldus Dijsselbloem.
Volgens de minister is dit een probleem dat zich ook in andere landen voordoet. Ook meldt hij dat ABN Amro sinds 1 december weer begonnen is met het aanbieden van hypotheken aan consumenten met een inkomen in vreemde valuta. Dijsselbloem zegt geen aanleiding te zien voor verder onderzoek. “Omdat het probleem voortkomt uit een Europese Richtlijn zal ik de Europese Commissie om aandacht vragen voor de gevolgen die de regeling met betrekking tot hypothecaire kredieten in vreemde valuta met zich brengt”, schrijft Dijsselbloem.
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.