‘Minister en veel Tweede Kamerleden kennen nieuwe AOV-initiatieven niet’

0

Volgens SharePeople zijn minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) en het grootste deel van de Tweede Kamer kennelijk niet op de hoogte van de nieuwste initiatieven waarmee zzp’ers tot aan hun pensioen arbeidsongeschiktheid opvangen.

Cosmas Blaauw (foto), initiatiefnemer SharePeople: “Wij hebben het Tweede Kamerdebat over de verplichte AOV dat gisteren plaatvond met stijgende verbazing bekeken. Kennelijk zijn minister Van Gennip en het grootste deel van de Tweede Kamer niet op de hoogte van de nieuwste initiatieven waarmee zzp’ers zich tot aan hun pensioen arbeidsongeschiktheid opvangen. Goedkoper dan de 225 euro per maand die de minister noemde en mét een begeleiding vanaf de eerste ziektedag.”

Wachttijd

“Van Gennip stuurt aan op een wachttijd van 1 jaar. Daardoor wordt de maandpremie te duur voor veel zzp’ers. De 225 euro die zij noemt, kan flink lager door een wachttijd van twee in plaats van één jaar te hanteren. Met een langere wachttijd zullen er minder arbeidsongeschikten hoeven terug te vallen op de verplichte AOV, waardoor de premie lager wordt. Veel lager dan 225 euro per maand. Dit zal het draagvlak onder zzp’ers vergroten. Uit eerder onderzoek zou blijken dat zzp’ers liever een korte wachttijd zouden willen, omdat men slechts kort zonder inkomen kan. Maar juist zzp’ers die niet enkele maanden zonder inkomen kunnen, zijn de zzp’ers die niet 225 euro per maand kunnen opbrengen”, zegt Blaauw.

Geen Broodfonds

Uit het debat dat de minister, maar ook veel Tweede Kamerleden, zich onvoldoende hebben verdiept in de laatste ontwikkelingen in oplossingen die zzp’ers zelf zijn gaan ontwikkelen om onderling arbeidsongeschiktheid op te vangen én te voorkomen, vindt Blaauw. “Deze nieuwe initiatieven worden tijdens het debat onterecht broodfondsen genoemd. En dat is jammer, want deze nieuwe ‘onderlinge’ verzekeringsalternatieven (nee, niet het Broodfonds) kunnen enorm helpen om die verplichte AOV betaalbaar en uitvoerbaar te houden.”

Modernere oplossingen

Blaauw: “Het broodfonds was een mooi, solidair en sympathiek initiatief. Maar, daar waar een broodfonds alleen financiële dekking biedt voor maximaal twee jaar ziekte, bieden modernere oplossingen zoals bijvoorbeeld SharePeople naast deze financiële dekking óók begeleiding vanaf de eerste ziektedag. Daardoor kan er bijvoorbeeld ook een bedrijfsarts ingeschakeld worden. Eigenlijk is het een soort arbodienst voor zzp’ers. Deze begeleiding vanaf de eerste ziektedag gaat ervoor zorgen dat zzp’ers minder lang arbeidsongeschikt blijven en veelal binnen twee jaar weer beter zijn.”

Begeleiding bij ziekte

De kracht van deze nieuwe initiatieven zit hem volgens Blaauw dus vooral in de begeleiding bij ziekte. “Een begeleiding die het UWV onmogelijk kan bieden en bij één jaar wachttijd – nog even los van de oneindige wachtlijsten bij het UWV– veel te laat komt. Want, bij één jaar wachttijd gaan mensen die (bijvoorbeeld) een half jaar in een burn-out blijven hangen en nogmaals zes maanden ‘uitzieken’ of – in verzekeringstermen – ‘post ex ante moreel risico’ gedrag vertonen. Dit wordt bevestigd door eerder onderzoek dat door de minister zelf naar de Kamer is gestuurd, maar nauwelijks is gelezen, zo lijkt het.”

Volwaardige Opt-out

Blaauw: “Naast een wachttijd van twee jaar zal alleen een volwaardige opt-out ervoor zorgen dat zzp’ers keuze houden over de inrichting en de (verzekerings)markt de mogelijk bieden om met initiatieven te komen die arbeidsongeschiktheid gaan voorkomen. Dat is toch uiteindelijk wat we willen. De motie van Bart Smals (VVD) wordt gesteund door de zzp organisaties zoals VZN en De Werkvereniging. We hopen echt dat de minister daarmee aan de slag gaat. Het helpt de uitvoerbaarheid en betaalbaarheid enorm en het voorkomt dat zzp’ers massaal een beroep moeten gaan doen op de verplichte UWV/Belastingdienst AOV.”

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.