Minister: afspraken verzekeraars onnodig

0

Minister Dijsselbloem van Financiën vindt aanvullende afspraken met verzekeraars over verborgen kosten bij autoverzekeringen niet nodig. Dat schrijft hij in zijn antwoord op vragen van CDA-Kamerlid Ronnes.

De Kamervragen werden gesteld naar aanleiding van onderzoek van Pricewise, waaruit bleek dat verzekeraars extra kosten hanteren in autopolissen waar ze niet altijd duidelijk over zijn. Die extra kosten kunnen volgens Pricewise oplopen tot tientallen euro’s per jaar en zouden niet meer van deze tijd zijn.

In zijn antwoord merkt Dijsselbloem op, dat in de Wet financieel toezicht (Wft) regels ten aanzien van informatieverstrekking opgenomen, waar de AFM toezicht op houdt. “Het Verbond van Verzekeraars heeft aangegeven dat bij het overgrote deel van de verzekeraars bij particuliere verzekeringen geen poliskosten, prolongatiekosten, wijzigingskosten etc. in rekening worden gebracht”, aldus de minister. “Er is nog wel een aantal oudere polissen in omloop waar nog kosten voor bepaalde diensten worden berekend.” Ook daarvoor geldt dat de informatie niet misleidend mag zijn.

Gevolmachtigde agenten

Pricewise doelde volgens Dijsselbloem vooral op verzekeringen die zijn afgesloten via een gevolmachtigde agent. “Gevolmachtigde agenten kunnen kosten in rekening brengen voor hun diensten, zoals premie-incasso, polisadministratie of polisopmaak. (..) De Nederlandse Vereniging van Gevolmachtigde Assurantiebedrijven (NVGA) geeft aan dat een deel van de gevolmachtigde agenten, zoals die genoemd zijn in het onderzoek van Pricewise, nog apart eenmalige kosten zoals poliskosten in rekening brengt.”

De gevolmachtigde agenten moeten zulke kosten altijd melden, benadrukt Dijsselbloem. “Daarmee zijn het dus wel (extra) eenmalige kosten voor de consument, maar mogen deze niet worden verborgen.”

Ronnes vroeg de minister of hij bereid was afspraken met de verzekeraars te maken die een eind maken aan verborgen kosten. Maar dat vindt Dijsselbloem niet nodig: het toezicht dat de AFM houdt op de informatieverplichtingen is wat hem betreft voldoende.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.