Minimale dekkingsgraad van 95 procent in 2026

0

Een dekkingsgraad van 95% in 2026 wordt de ondergrens voor pensioenfondsen om zonder verlagingen over te gaan naar het nieuwe pensioenstelsel. Dat staat in conceptstukken over de overgangsregels van het huidige pensioenstelsel naar het nieuwe, zeggen bronnen tegen het FD. Een dekkingsgraad van onder de 100% bij de overgang verkleint de kans op kortingen op de pensioenen in de komende jaren, maar sluit die niet uit.

“Volgende week zitten werkgevers, werknemers, toezichthouder en fondsen opnieuw met minister Wouter Koolmees (foto) van Sociale Zaken om tafel over de verdere uitwerking van het pensioenakkoord. De minister wil vóór het kerstreces daarover een brief naar de Tweede Kamer kunnen sturen. De overgangsperiode naar het nieuwe pensioenstelsel, die loopt tot 2026, is nog steeds het heetste hangijzer. Hoewel de deadline nadert, kunnen de voorstellen de komende weken nog veranderen”, schrijft het FD.

Achteruitgaan

“Aan de ene kant willen de onderhandelaars voorkomen dat mensen het gevoel krijgen dat zij er met het nieuwe stelsel op achteruitgaan doordat fondsen de pensioenen bij de overgang moeten verlagen. Tegelijkertijd hikken zij aan tegen kortingen op de pensioenen in het huidige stelsel. Zeker met verkiezingen in zicht. Dat levert een lastig dilemma op, omdat een flink deel van de pensioenfondsen, goed voor miljoenen pensioenen, nu een dekkingsgraad heeft van ver onder de 100%.”

Welke dekkingsgraad?

“De formule die de onderhandelaars gebruiken, is dat ‘verlagingen die in het nieuwe stelsel niet nodig zouden zijn, ook nu niet hoeven’. In het nieuwe stelsel zijn er geen buffereisen meer, mogen pensioenfondsen rekenen met een projectierendement en keren zij beleggingswinsten en -verliezen sneller uit aan de deelnemers. De vraag is alleen wat ‘niet nodig’ in de praktijk betekent: welke dekkingsgraad is de komende jaren acceptabel?”, aldus de krant.

Lees hier het hele artikel

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.