Minimaal uurloon voor zzp-er 16 euro

0

Zzp’ers gaan vanaf 2021 minimaal 16 euro per uur verdienen. Het kabinet wil met dit minimumtarief bereiken dat de onderkant van deze groep van hun inkomsten kunnen leven. Zzp’ers die meer dan 75 euro per uur verdienen, krijgen daarnaast de mogelijkheid om een zelfstandigenverklaring te gebruiken.

De zelfstandigenverklaring geeft zzp’ers die meer dan 75 euro per uur verdienen de mogelijkheid om vooraf af te spreken dat ze als zelfstandige het werk uitvoeren. Om de zelfstandigenverklaring te kunnen gebruiken, mag een opdracht niet langer dan een jaar duren. Ook is een inschrijving in de Kamer van Koophandel nodig. Als zzp’ers aan deze voorwaarden voldoen, lopen ze geen risico op naheffingen zoals de loonheffing, schrijven minister Koolmees van Sociale Zaken en werkgelegenheid, staatssecretaris Snel van Financiën en Keijzer van Economische Zaken en Klimaat in een brief aan de Tweede Kamer.

Regeerakkoord

De maatregel voor de onderkant van de zzp-markt wijkt af van de afspraken in het regeerakkoord. Iedereen met een laag tarief zou een dienstverband krijgen, maar deze afspraak blijkt in de praktijk niet goed te passen in de Europese wetgeving. Met een minimumtarief verwacht het kabinet ook de gewenste bescherming te bereiken. Het kabinet wil zzp’ers die meer dan 75 euro per uur verdienen zoveel mogelijk zekerheden bieden over arbeidsrechtelijke gevolgen, pensioen en cao-bepalingen. Dat laatste gaat overigens verder dan wat in het regeerakkoord afgesproken was, maar het kabinet vindt dit nodig om deze zzp’ers en hun opdrachtgevers zoveel mogelijkheid helderheid te geven. Het streven is de wetgeving per 2021 in werking te laten treden.

Onder bestaansminimum

In 2017 had 8,6 procent van de zzp-huishoudens een inkomen onder het bestaansminimum tegenover 1,6 procent van de werknemers. Het kabinet wil voorkomen dat een dergelijke groep werkende armen ontstaat. Ook maken lage tarieven het voor zzp’ers onmogelijk om te sparen voor werkloosheid en om zich te verzekeren voor ziekte en arbeidsongeschiktheid.

Het minimumtarief van 16 euro per uur gaat voor alle zzp’ers gelden, zowel voor de mensen met zakelijke als particuliere klanten. Om de complexiteit van het minimumtarief zo laag mogelijk te houden komen gelden er geen andere criteria, zoals bijvoorbeeld de duur van een opdracht. Waar een zzp’er werkt, of voor hoelang, bepaalt volgens het kabinet niet of een inkomen genoeg is om van te leven. Wel gaat het minimumtarief ook gelden voor alle uren die een zzp’er aan een opdracht besteedt. Daarbij is rekening gehouden dat zzp’ers gemiddeld een derde van hun tijd moeten besteden aan overige werkzaamheden, zoals administratie.

Handhaving verscherpt

De mogelijkheden tot handhaven worden verlengd tot 1 januari 2021 en verder aangescherpt. Zo kan kan de Belastingdienst vanaf 1 januari 2020 ook handhaven wanneer opdrachtgevers hun werkwijze binnen een redelijke termijn niet aanpassen na aanwijzingen van de Belastingdienst. Ook komen er extra mensen beschikbaar om meer toezicht te houden. De Inspectie SZW heeft meer capaciteit gekregen om toezicht te houden op de arbeidswetgeving. Daarnaast werken de Belastingdienst en Inspectie SZW intensiever samen zodat signalen van schijnzelfstandigheid sneller worden opgepakt.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.