Minder werk door toename ICT

0

Branches waarin ICT een intensieve rol inneemt, zoals de financiële sector, hadden in Nederland tussen 2001 en 2015 te maken met een krimp van de werkgelegenheid van 1,3%. In bedrijfstakken die minder leunen op ICT groeide de werkgelegenheid juist met 5,6%.

Dat meldt het CBS op basis van een nieuwe analyse. Terwijl de totale investeringen vrijwel gelijk bleven namen die in ICT tussen 2001 en 2015 sterk toe.

In een ICT-intensieve branche bedragen deze technologiekosten meer dan 3% van de totale productiekosten. Van deze groep maken bedrijven in de financiële sector het meest gebruik van computertechnologie, gevolgd door de mediasector en de elektrische-apparatenindustrie.

Daling werkgelegenheid

De afgelopen jaren daalde de werkgelegenheid in ICT-intensieve branches 1,3%, vooral door een krimp in de financiële sector en de groot- en detailhandel. Deze betrof 40.000 arbeidsjaren oftewel voltijdequivalenten.

De beloning van arbeid is gemiddeld wel hoger in ICT-intensieve branches. In 2015 was daar de beloning van arbeid gemiddeld 33 euro per uur, tegen 28 euro bij de ICT-luwe. Dat verschil van vijf euro per uur is tussen 2001 en 2015 vrijwel gelijk gebleven.

ICT-intensieve bedrijfstakken zijn gemiddeld ook productiever. De productiviteit in ICT-intensieve bedrijfstakken groeide 21,3%, tegen 6,5% in bedrijfstakken die minder gebruikmaken van computertechnologie.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.